Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan het membraam van de turbo vervangen worden?

Vraag gesteld door op 9 november 2022

Sinds enige tijd gaat lampje gloeisysteem auto branden. Dit laten uitlezen in garage en deze heeft aan dat membraan turbo kapot is. Merk tijdens rijden niet veel maar rijd ongeveer 15 min op autobaan, overige stadsverkeer. Garage zeg zolang als ik niet veel merk kan ik blijven doorrijden maar ik vertrouw dit advies niet geheel, graag uw advies.  Lampje gloeisysteem knippert maar zeker niet altijd. Inmiddels brand lampje moterblok ook, dit blijft branden. Auto heeft 20400 gereden. Als ik dit laat repareren moet dan hele turbo vervangen worden of is het ook mogelijk om alleen membraan te vervangen??? Is uw advies om deze reparatie aan deze auto nog te laten uitvoeren?


Merk: Skoda
Type: Fabia
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 55.00

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt wat er aan de hand kan zijn met uw Skoda waarvan het lampje van het gloeisysteem knippert.

Turbo

Uw auto is voorzien van een turbo waarvan de druk niet te hoog mag oplopen. Om deze reden is er een aansturing aanwezig die door middel van onderdruk varieert. Ik vermoed dat het membraam van deze verstelling defect is. Waarschijnlijk levert de turbo nu geen bijdrage meer ter bescherming van het systeem.
Wanneer u het maximale vermogen van de auto niet aanspreekt komt u het ook niet tekort, echter wanneer u een lange klim gaat maken of wanneer u een aanhanger gaat trekken wilt u dit extra vermogen wel aan kunnen spreken. Het is zeker noodzakelijk om de turbo voor die tijd te laten herstellen.

Membraam

Vaak gaat een dergelijk membraam defect wanneer de verstelbare delen van de turbo erg zwaar bewegen. Dit gebeurt vooral wanneer de auto heel zelden belast wordt en de turbo plots toch aangesproken wordt. Door de interne vervuiling gaat bewegen van de verstelling enorm zwaar en gaat het zwakste deel defect. Ik adviseer dan ook om niet alleen het membraam te vervangen maar de garage moet er ook zeker van zijn dat de verstelling soepel verloopt. Zo niet dient dit eerst verholpen te worden.

Waarde

De auto is een dergelijke reparatie zeker nog waard. Ik heb lang niet genoeg gegevens van de auto om de waarde te bepalen maar ik vermoed dat hij ongeveer €2500,- waard zal zijn. Vult u zelf ook de gegevens van de auto in bij onze koerslijst om een goed inzicht te krijgen van de waarde van uw auto.

Meer informatie en een duidelijke tekening van de turbo kunt u vinden bij ons Onderdelen ABC.