Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu leegloop

Vraag gesteld door J. van Gestel op 23 november 2022

De (nieuwe) accu van mijn Mercedes Vito staat opnieuw leeg nadat er slechts 2 weken niet mee gereden is. Is er sprake van lekstroom? Waar zou ik eventueel naar moeten kijken?

Merk: Mercedes Vito
Brandstof: diesel
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Bij uw Mercedes is de accu na twee weken alweer leeg en u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Dynamo of lekstroom

Wanneer de accu binnen twee weken leeg is kan dit twee oorzaken hebben; de dynamo laadt niet goed of er is sprake van een lekstroom. De werking van de dynamo kunt u zelf niet controleren maar ik vermoed dat er twee weken geleden een volle accu geplaatst is en dat de auto hierna niet meer gereden is. Dan is een niet goed functionerende dynamo onwaarschijnlijk.
Waarschijnlijk is er sprake van een (minimale) lekstroom. Ik vermoed dat deze lastig door u zelf is op te sporen maar u kunt wel een aantal zaken uitsluiten. Als eerste moet u er zeker van zijn dat er geen binnenverlichting blijft branden, dit gebeurt wel eens door een defect aan een portierschakelaar/achterklepschakelaar.

Opgebouwde accessoire

Een andere oorzaak van een lekstroom is vaak een opgebouwde accessoire. Koppel van alle accessoires de voeding los. Dan heb ik het over een autoradio, alarmsysteem, carkit of koelbox, ook als dit soort accessoires automatisch uitschakelen wanneer het contact uit is zorgen ze vaak voor stil verbruik.

Stel dat de verbruiker nog aanwezig blijft dan is het echt een klusje voor de garage die door middel van een scope met geheugen op zoek kan gaan naar de stille verbruiker.