Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf TSI motor

Vraag gesteld door D. Feenstra op 21 november 2022

Ik ben altijd een echte diesel rijder geweest, maar door veranderingen op alle vlakken wil ik nu ook overstappen naar benzine. Aangezien wij ook een (grote) caravan hebben moet het een wat grotere auto zijn met een minimaal trekvermogen van 1350kg. Op dit moment ben ik sterk aan het overwegen om een Tiguan of Passat aan te schaffen. Veelal ligt in deze auto’s een 1.4TSI motor met 150 pk, en daar zit nu voornamelijk mijn twijfel. Hoe betrouwbaar zijn deze blokken in de bouwjaren tussen 2009/2013 voor zover bekend bij de ANWB, en zijn er specifieke dingen waar ik op moet letten bij de aanschaf van zo’n auto.Op internet lees ik allemaal spookverhalen, maar er rijden toch genoeg op de weg. Ik hoop dat jullie mij wat duidelijkheid kunnen geven en wellicht twijfels weg kunnen nemen. Anders zal opzoek moeten naar een andere ‘grotere’ auto met een betrouwbare benzine motor.

Merk: Volkswagen
Type: 1.4 TSI
Bouwjaar: 2009/2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U gaat min of meer noodgedwongen de overstap maken van een diesel naar een benzine versie. In dit geval overweegt u één van de genoemde modellen aan te schaffen met een 1.4 TSI motor. U vraagt wat de status is van deze motoren van de generatie 2009/2013.

De motoren

De reputatie van hoog olieverbruik en distributieproblemen kleeft wel aan de VAG TSI motoren, maar zou je in alle redelijkheid kunnen zeggen dat na 2012 dat wel definitief is weggepoetst. Deze motoren zijn wel inmiddels vele jaren toegepast in enorme aantallen en sluit ik een incidenteel defect niet uit, ook niet bij de jongere exemplaren. Maar de negatieve status van weleer is niet meer van toepassing

Conclusie

Ik verwijs u aanvullend nog naar deze specialist die nadrukkelijk op basis van de motorcodes aangeeft welke het meest verdacht zijn, wanneer het gaat om de door hen ook genoemde veelvoorkomende technische gebreken.

Bekijk aanvullend ook het ANWB Caravantrekker programma of de beoogde kandidaat ook voldoende instaat is uw caravan te kunnen trekken.