Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden uit 2010

Vraag gesteld door F. Rompas op 9 oktober 2022

Ik kan winterbanden met velgen overnemen, die zijn gebruikt van 2010-2018, 8 winters. Er is zo'n 600 km per week mee gereden. Deze banden zijn bij de dealer/garage in de opslag. Ik kan deze banden voor €95,- overnemen. Is dit verstandig?

Merk: Toyota
Type: Aygo
Bouwjaar: 2010 (van de winterbanden), 2020 (van mijn auto)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U kunt een set winterwielen kopen met banden die 8 winters gebruikt zijn maar geproduceerd in 2010. U vraagt of het een verstandige koop is.

De leeftijd van een band kán een indicatie zijn om zoals in uw geval juist niet tot aanschaf over te gaan. Toch zou je een band individueel moeten beoordelen om definitief tot die conclusie te komen. De gebruiksomstandigheden én de wijze van opslag van winterbanden kunnen een belangrijke factor zijn met betrekking tot het verouderingsproces van banden én wat dus na 12 jaar de huidige staat en conditie is.

In ieder geval zal bij een leeftijd van méér dan 10 jaar een band door veroudering veel moeten inleveren op z'n specifieke eigenschappen en mag je dat wel als maximale leeftijdsgrens beschouwen. Niet dat een band dan per definitie gevaarlijk wordt, maar de eigenschappen die de fabrikant in de band heeft gestopt zullen door het verouderingsproces van de rubbercompound na 12 jaar tóch drastisch zijn afgenomen. Vandaar tóch een negatief aankoopadvies.