Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden Frankrijk

Vraag gesteld door op 1 november 2022

Ik wil in januari naar Spanje, mijn vraag is moet ik op de route Luxemburg,
Metz,Nancy,Dion,Lyon, Perpignan Spaanse grens winterbanden hebben onder mijn auto.Ik heb verschillende kaartjes met kleuren van provincies bekeken en kom er niet uit

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U gaat in januari naar Spanje en u vraagt zich af of dat noodzakelijk op winterbanden moet.

Vanaf 1 november 2021 is het in berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode (van 1 november t/m 31 maart) op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen mee te nemen. In Spanje geldt geen algemene plicht om op winterbanden te rijden in de winter. Op bepaalde wegen (met name bergpassen) kan echter bij winterse weersomstandigheden het gebruik van winterbanden met de aanduiding M+S, MS of M&S of het sneeuwvloksymbool (of sneeuwkettingen) met een verkeersbord (of anderszins door de politie) verplicht worden gesteld. 
Gezien het te rijden traject heen en terug, zijn winterbanden volgens de Franse wetgeving feitelijk verplicht omdat sneeuwkettingen toch niet een praktisch handige oplossing zijn als alternatief. Dus is de conclusie dat het voor Frankrijk noodzakelijk is om op winterbanden te vertrekken én eerlijk gezegd ook wenselijk.

Zie aanvullende landen info van Frankrijk en Spanje.