Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

 Vraag over PK

Vraag gesteld door E. Elstgeest op 1 november 2022

Ik heb nu een Peugeot 108 alure top van 72PK. Morgen heb ik een afspraak om te kijken naar bovenstaand auto. De verkoper zei dat deze auto’s vergelijkbaar zijn qua motor uitvoering. Ik zie nu dat het 5 pk scheelt. Is dat veel en klopt het wat hij zegt. De verkoper gaf namelijk aan het eerst eens te willen worden over de prijs van mijn auto alvorens ik een proefrit mag maken in de hyundai. Dat snap ik ook wel met de huidige benzine prijzen. En wat is een goede prijs voor mijn auto een Peugeot 108 alure top vti in goede staat met 74000 kilometer op teller bouwjaar 2014. Super bedankt voor antwoord. Groet Petra

Merk: Hyundai
Type: i10
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 67

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of 5 PK minder bij een volgende auto een gemis zal zijn.

Vermogen

Eigenlijk zegt alleen het vermogen van de auto niet zoveel. De motor moet tenslotte ook een zware auto verplaatsen, hiervoor speelt vooral de verhouding van gewicht/vermogen.
Ik vermoed dat uw Peugeot een gewicht in de schaal legt van 815 kg (staat op uw kentekenbewijs), en de Hyundai weegt zo’n honderd kg meer. De I10 heeft dus 5 pk minder (dit is een heel klein verschil) maar weegt ook nog eens meer.
Nu is voor het vlot manoeuvreren in het verkeer ook van groot belang welke versnellingsbak verhoudingen zijn gekozen. Deze kunnen zorgen voor een vlot gedrag maar ook voor een laag verbruik, het is maar net welke keuze de fabrikant gemaakt heeft. Uit onze test blijkt wel dat het nodig is om de auto flink op toeren te houden om lekker door te kunnen rijden. Dit betekent dat de bestuurder regelmatig moet terugschakelen. 

Koerslijst

Om een goede indruk te krijgen van wat uw Peugeot waard is kunt u het beste zelf, met alle gegevens, onze koerslijst invullen. U krijgt dan te zien wat de auto grofweg waard is in verschillende omstandigheden.

Proefrit

Ik zou u aanraden om een flinke proefrit met de I10 te maken voordat u een overeenkomst tekent. Een auto moet namelijk goed aanvoelen en dat is erg persoonlijk. Tips over het maken van een proefrit kunt u vinden op onze site.


We hebben een test van de I10 (ik denk een overeenkomstige uitvoering als de auto die u op het oog heeft) gedaan in vergelijk met de Opel Karl. Deze video kunt u vinden op ons YouTube kanaal.