Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting vóór vervangen

Vraag gesteld door T. de Jong op 15 oktober 2022

Ik wil de huidige lampen ,stads-dimlicht, vervangen door xenon of led verlichting.
Op internet zie ik de bomen door het bos niet meer, kunt u misschien aangeven welke ik nodig heb voor mijn mokka x

Merk: Opel
Type: Mokka  x
Bouwjaar: 2017
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U wilt led of xenon monteren en wil graag weten welke is aanbevolen.

Typegoedkeuring 

Eigenlijk is het niet toegestaan om andere lichtbronnen te monteren in koplampunits die hier niet voor ontworpen zijn. Wanneer u de halogeenlamp verwisselt voor een xenonlamp of een led-lamp voldoet de combinatie niet meer aan de typegoedkeuring.
Er zijn vervangende lampjes die in andere landen wel zijn toegestaan maar helaas in Nederland niet. Wij pleiten voor het toestaan van het gebruik van deze lampjes maar zo ver is de wetgeving op dit moment nog niet. In de praktijk is hier geen controle op en bij de APK wordt alleen het lichtbeeld gecontroleerd. Wanneer dit lichtbeeld goed is volgt goedkeur, er is geen controle op lichtbron.

Conclusie

U zou ervoor kunnen kiezen lampjes te (laten) monteren die zijn goedgekeurd in bijvoorbeeld Duitsland maar u blijft in overtreding dus zou u hier voor bekeurd kunnen worden. Ook krijgen we heel veel opmerkingen van leden dat ze verblind worden door niet goed afgestelde verlichting, wees hier dus altijd zeer zorgvuldig mee en laat de lampen door een professioneel bedrijf afstellen!

========================

Update (november 2023)

Het antwoord van de RDW op de vraag of het vervangen van voertuigverlichting door LED-lampen is toegestaan in Nederland vindt u hier: Mag je halogeen autoverlichting vervangen door LED-lampen? | ANWB