Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Terecht APK afkeur?

Vraag gesteld door op 18 oktober 2022

Ik heb een situatie, het garage bedrijf wil mijn apk niet goedkeuren en geven aan dat de apk's "strenger zijn geworden" daardoor willen ze me 200 euro in rekening brengen voor het vervangen van dit achterlicht. Ik heb de optie om het ook zelf te doen maar het gaat me meer om het gegeven of deze apk keuring wel juist is gegaan, namelijk:

Volgens het apk handboek moet het licht het  daarvoor bestemde licht uitstralen zoals in de foto is te zien wit en rood licht. De in artikel 5.2.51 bedoelde retroreflectoren van het voertuig mogen geen gebreken vertonen die de retroreflectie beïnvloeden. zie artikelen:

Artikel 1  en Artikel 2

Ik vond nog een 2e website apkkeuringseisen.nl daar staat dat voor de voor verlichting alles vochtdicht moet zijn en het lichtbeeld niet vertekend mag zijn, logisch. Glazen dienen helder te zijn, ongeverfd en mogen minimaal voor 25% afgeschermd zijn.

Nu gaat het bij mij om het achterlicht, en dit was vorig jaar ook zo en toen heeft een ander garage bedrijf het wel goedgekeurd ondanks het scheurtje. Het lijkt erop dat er in mijn ogen geen enkel punt is waarop de APK niet door zou kunnen gaan, en het garage bedrijf mij meer wil laten betalen dan nodig is. Ik kan het onderdeel zelf vervangen maar ik vraag me af of dit wel echt nodig is voor de apk?

Hoe kijken jullie daar tegen aan?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of de garage uw auto terecht niet goed keurt voor de APK.

Foto

Op de door u gestuurde foto zie ik geen reden tot APK-afkeur. Zo te zien is er een deel van de rode omlijsting weg aan de onderzijde en er is een scheurtje aanwezig in het deel wat bestemd is voor achteruituitrij verlichting. Het rode deel ,onder achteruiteruitrijverlichting, is geen onderdeel van de reflector dus is geen reden tot afkeur.

Regelgeving

Alleen wanneer de scheur omhoog loopt in het rode deel en er wit licht uitstraalt wanneer de achterlichten, richtingaanwijzer, mistlicht of remlicht gebruikt wordt kan hier wel een reden tot afkeur zijn. Dit kan ik op de foto niet met 100% zekerheid vaststellen.

Bezwaar

Wanneer u het niet eens bent met de garage is het altijd mogelijk om bezwaar te maken. Een medewerker van de de RDW komt dan kijken of de afkeur terecht of onterecht is. Zie hier. U kunt wellicht met de garage afspreken dat de partij die in het ongelijk gesteld wordt de kosten van de herkeuring betaalt.