Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven trillen

Vraag gesteld door R.J. Klinkhamer op 12 oktober 2022

Ik merk tijdens het remmen dat mijn pendaal bibbert. Het is de ene keer erger dan de andere keer. Ik ben bij de dealer geweest en die beweerd dat mijn voorremschijven krom zijn. Ik heb de auto vorig jaar gekocht met inspectie beurt etc. Hoe is het mogelijk dat mijn schijven nu krom zijn. Er is niks bijzonders gebeurd.

Merk: Ford
Type: Focus
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij het remmen voelt u een bibberend rempedaal. De garage beweerd dat de remschijven krom zijn.

Voor of achter 

Bij kromme remschijven vóór wordt die trilling vaak merkbaar aan het stuurwiel doorgegeven. Wanneer u het nadrukkelijk in het pedaal voelt sluit ik niet uit dat de trillingen afkomstig zijn van de achterremmen. Ik denk dat er éérst het onderscheid gemaakt moet worden of het probleem dus voor of achter zit. Vervolgens moet er nadrukkelijk gekeken worden of er een externe oorzaak is.

Remschijven

Misschien dat een rem soms blijft hangen waardoor de schijf overmatig warm wordt en bij afkoeling vervolgens krom trekt. Een hete remschijf kan door een plotselinge afkoeling (diepe plas) ook spontaan krom trekken. Maar er valt niet altijd een hele concrete oorzaak aan te geven. Remschijven zijn aan slijtage onderhevig en gaan gemiddeld pakweg 80.000-100.000 km mee, uiteraard ook afhankelijk van rijstijl en rijomstandigheden. Het is dus heel goed mogelijk dat ten tijde van de inspectie van vorig jaar, het remsysteem zonder klachten functioneerde. Het euvel kan er nogal spontaan inkomen zonder specifieke reden. Het kan het gevolg zijn van een bepaalde gevorderde slijtage waardoor er een dergelijk trilling in kán komen.

Conclusie

Ik weet niet wat de kilometrage is van uw auto en in hoeverre het niet onlogisch is te investeren in een nieuw setje remschijven. Maar met terugwerkende kracht de dealer verwijten dat hij vorig jaar al had moeten ingrijpen wordt een onmogelijke missie. Wanneer de klachten er toen niet waren heeft hij toch een deugdelijke auto afgeleverd. Aantonen dat dit niet zo was gaat per definitie niet meer lukken. Remmen zijn nu eenmaal aan gebruikersslijtage onderhevig een kunnen dit soort verschijnselen één jaar na dato zich best aandienen. De verkoper daarvoor aansprakelijk stellen is na het verstrijken van de garantietermijn dan niet realistische meer.