Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur motor Renault Captur 1.2 TCE

Vraag gesteld door op 13 oktober 2022

Ik heb een Renault Captur 1.2 TCE Automaat Dynamique. Ik heb 73084 km's op de teller staan. Ik kan er nu niet meer mee rijden - mijn garage, waar ik 'm sinds 2015 in onderhoud heb, geeft aan dat de motor moet worden vervangen. Ze willen 60% van de kosten op zich nemen. Om de rechtvaardige verdeling van de kosten vast te stellen is het van belang om een 'formele' uitspraak te hebben van wat ik zou mogen verwachten. Ik denk dat een moderne motor het toch minsten 200.000 km uit moet kunnen houden.
Mijn vraag aan de expert is: welke levensduur mag ik verwachten voor de motor van mijn auto?

Merk: Renault
Type: Captur
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 120
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw auto is van 2015 met 73.000 km op de teller. De motor is zodanig defect dat vervangen nog maar de enige optie is. Het voorstel is dat de garage/importeur 60% van de kosten voor zijn rekening neemt.

Dan nóg zijn de resterende 40% onvoorziene kosten die u bij een dergelijk auto van deze leeftijd en met deze kilometrage niet hoeft te verwachten. Wanneer u op de man af vraagt wat de te verwachten levensduur is van een moderne motor, dan is tenminste 200.000 km ons uitgangspunt. Dus deze motor zit nu op pakweg 1/3 van de minimaal te verwachten levensduur. Wanneer je dan gaat rekenen, is uw bijdragen van 40% helemaal niet zo ver uit de richting. Maar de inzet moet toch écht zijn een kosteloos herstel. Met een nieuwe motor blijft de huidige tellerstand gewoon staan. De auto wordt er niet méér waard door, terwijl u wel heeft moeten investeren in een buitensporig en onvoorzien gebrek. Dus feitelijk een motor die non conform is.

Het is overigens spijtig genoeg zo dat de genoemde motor van de generatie t/m 2016 de reputatie heeft van hoog olieverbruik, distributieketting problemen en ook wel andere onacceptabele vroegtijdige defecten. Dat is helaas een herkenbaar en vaak bij ons gemeld gegeven. Het zou Renault sieren wanneer men daar op een gepaste manier verantwoordelijkheid in neemt. Dus een kosteloos herstel. Wellicht helpt ons Stappenplan klachten na aankoop u verder om nog wat meer onderbouwd de strijd aan te gaan.