Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

KM stand te hoog?

Vraag gesteld door op 12 oktober 2022

Wij willen mogelijk de auto kopen van mijn vader. Een Volkswagen Passat uit 2012. Deze heeft 220.000 km gelopen. Weten jullie hoeveel km zo’n auto zou kunnen lopen? Ik had begrepen dat een Diesel langer mee zou kunnen gaan.

Wij hebben zelf een Renault Clio (Diesel) uit 2013 welke 163.000 heeft gelopen.

Wij vragen ons af of we erop vooruit gaan met de Volkswagen Passat en langer met deze auto zouden kunnen doen? of net zo lang? Aangezien er wellicht verschil zit in kwaliteit tussen Renault en Volkswagen?

Merk: Volkswagen
Type: Passat
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 105PK
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het slim is om de huidige auto te verruilen voor een VW Passat.

Van een dieselmotor mag u verwachten dat deze wel 300.000 km mee zou gaan. Echter de levensduur van een auto (in jaren of kilometers) is sterk wisselend. Het onderhoud en de gebruiksomstandigheden verschillen per exemplaar.

Gebruik

De bestuurder is nog de belangrijkste factor. Als die voor ogen houdt de auto lang in bezit te houden, dan kan vrijwel elke motor een hoge kilometerstand bereiken. Meestal is er geen technische maar een economische grondslag om niet verder te rijden met een auto: een dure reparatie die de waarde van de auto overschrijdt. Echte volhouders kunnen ook met benzine-auto's hoge kilometerstanden bereiken van enkele 'tonnen' tot zelfs over het miljoen.

Slijtage

Op een gegeven moment komt elke gangbare auto wel op het punt waarop inruilen puur financieel verstandiger is dan repareren. Dat moment zal waarschijnlijk eerder komen dan dat de motor versleten is. De mate van slijtage is vooral afhankelijk van het gebruik (motorbelasting, koude starts) en het onderhoud. Een motor slijt het meest in de warmloopfase en tijdens zware belasting, meer op korte stukjes dan bij lange ritten, meer in de stad dan op de grote weg. Een getal is dus eigenlijk niet te geven net zo min als een verschil in kwaliteit tussen Renault en Volkswagen.

Kosten

U gaat er op vooruit als u de Passat een fijnere auto vindt en wanneer hij beter past bij het gebruik. Om een goed vergelijk tussen de twee auto’s te kunnen maken kunt u gebruik maken van onze Autokostencalculator. De Passat zal, zeker gezien de gebruikskosten, een stukje duurder uitpakken.