Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is ombouw naar elektrisch mogelijk?

Vraag gesteld door op 3 november 2022

Is het mogelijk om een personenauto om te laten bouwen tot een elektrische auto in Nederland? (Wij rijden in een Citroën C4 Picasso, diesel, automaat.)

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het mogelijk is om een bestaande personenauto om te bouwen naar elektrisch.

Een traditioneel fossiel aangedreven voertuig kan zeker worden omgebouwd naar geheel batterij-elektrisch. Echter, een aantal factoren zorgt ervoor dat dit helemaal niet aanmerkelijk is.

Kostbaar

Ten eerste de prijs; de ombouw zal snel tussen de €20.000 en de €30.000 euro gaan kosten. Waarschijnlijk is de keuze dan al snel gemaakt, er zijn tenslotte goedkopere alternatieven op de tweedehands markt.

Veiligheid

Ten tweede de veiligheid; de constructie van de huidige auto is helemaal niet ontworpen voor het extra gewicht van de veel zwaardere accu’s. Zo is de kreukelzone hier niet op berekend en zullen de remmen de extra massa wel veilig tot stilstand moeten brengen.

Bereik

Nummer drie is de actieradius. Wanneer bij het ontwerp van de auto geen rekening is gehouden met een flink accupakket zal er alleen ruimte zijn voor een compacte accu. Gevolg is een veel kleine actieradius en minder interieurruimte.

Omdat niets onmogelijk is zijn er altijd liefhebbers die al deze nadelen pareren en toch een dergelijke ombouw doen. Zie hier. Ik denk echter dat een dergelijke ombouw niet realistisch is bij een auto die dient voor dagelijks gebruik.

 

Reacties

E. Veldhuizen

Auteur - 1 november 2023

Leuk verhaal, echter ben ik wel van mening dat we hier in nederland achterlopen.
Recent was op discovery channel een programma downey jr (ironman) die zijn eigen gasguzlers liet ombouwen tot milieu vriendelijke versies met de laatste nieuwe technieken en de prestaties zelfs beter waren dan origineel.
Momenteel loopt er een serrie vintage voltage waar klasieke autos worden geconverteerd naar electrishe autos. En nagenoeg is het gewicht waar jullie overschrijven verwaarloosbaar.
Gewicht motorblok,tanken inhoud koelvloesistof olie afwegen tegen een vereenvoudigde aandrijflijn. Dus tenzei je een diesel rijd is het de afweging in mijn opinie wel waard.
Vooral met de jaarlijkse prijsstijgingen van de 2de hands markt. En veelal koop je 2de hands toch al andermans elende daar een goed voertuig niet wordt verkocht. En ik volg de markt toch al enkele jaren en zie ik geregeld kapotte accupacks, defecte controllers en dat zijn best prijzige zaken om te laten maken.
Daarnaast is voor veel mensen een auto toch ook n gezinslid, herinneringen emotie een verleden.
Dus ja je kunt voor 20 tot 30k een bij de garage kopen in de hoop dat je er geen gedoe mee krijgt of se auto waar je een verleden mee hebt laten converteren naar een elektrische auto waar je een verleden mee hebt.
Zoals ze zeggen ieder nadeelheeft z'n voordeel en visa versa.

Zelf blijf ik hopen dat waterstof niet lang meer op zich laat wachten. 

Pieter

ANWB Expert - 8 november 2023

Dank u voor de aanvullingen. Dit betreft nog behoorlijk experimentele technieken, uiteraard staat de ontwikkeling niet stil en ook wij zijn er benieuwd naar de mogelijkheden die in de toekomst gaan plaatsvinden.