Naar artikel

Is ombouw naar elektrisch mogelijk?

Vraag gesteld door op 3 november 2022

Is het mogelijk om een personenauto om te laten bouwen tot een elektrische auto in Nederland? (Wij rijden in een Citroën C4 Picasso, diesel, automaat.)

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het mogelijk is om een bestaande personenauto om te bouwen naar elektrisch.

Een traditioneel fossiel aangedreven voertuig kan zeker worden omgebouwd naar geheel batterij-elektrisch. Echter, een aantal factoren zorgt ervoor dat dit helemaal niet aanmerkelijk is.

Kostbaar

Ten eerste de prijs; de ombouw zal snel tussen de €20.000 en de €30.000 euro gaan kosten. Waarschijnlijk is de keuze dan al snel gemaakt, er zijn tenslotte goedkopere alternatieven op de tweedehands markt.

Veiligheid

Ten tweede de veiligheid; de constructie van de huidige auto is helemaal niet ontworpen voor het extra gewicht van de veel zwaardere accu’s. Zo is de kreukelzone hier niet op berekend en zullen de remmen de extra massa wel veilig tot stilstand moeten brengen.

Bereik

Nummer drie is de actieradius. Wanneer bij het ontwerp van de auto geen rekening is gehouden met een flink accupakket zal er alleen ruimte zijn voor een compacte accu. Gevolg is een veel kleine actieradius en minder interieurruimte.

Omdat niets onmogelijk is zijn er altijd liefhebbers die al deze nadelen pareren en toch een dergelijke ombouw doen. Zie hier. Ik denk echter dat een dergelijke ombouw niet realistisch is bij een auto die dient voor dagelijks gebruik.