Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Import auto met LPG

Vraag gesteld door E. Beijert op 1 november 2022

Auto geïmporteerd België met lpg digitronics erin. Probeer g3 erop te krijgen maar krijg in Nederland niet verder. Is het R115 certificaat Europees verplicht? Wat kan ik doen?

Merk: Hyundai
Type: Ix20
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Lpg
Motorvermogen: 90

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw uit België afkomstige gebruikte Hyundai IX20 is voorzien van een Digitronic LPG installatie. Om voor het lage tarief motorrijtuigenbelasting in aanmerking te komen, moet deze auto de G3 erkenning krijgen. U vraagt of het R115 certificaat dan verplicht is.

R115

De R115 norm is feitelijke een richtlijn waar de LPG installatie op Europees niveau aan moet voldoen. Dan gaat het uiteraard over de gestelde emissie eisen en de wijze van inbouw dat vervolgens een certificaat moet opleveren om de korting op het tarief MRB te bemachtigen.

Voertuigen met een eerste tenaamstelling van na januari 2015 moeten voldoen de R115-certificering om aanspraak te maken op de MRB korting. Auto's van vóór die datum konden volstaan met G3. Dus het verschil zit 'm feitelijk in een Europese richtlijn genoemd R115 en is G3 vanaf dat moment komen te vervallen. Uw auto is van 2012 en moet aan de G3 regeling voldoen om de betreffende MRB korting te verkrijgen. Dus een R115 certificaat is voor deze generatie niet van toepassing. De RDW meldt;

  • Een als zodanig goedgekeurde LPG-installatie wordt alleen aangemerkt als G3-gassysteem als deze is gemonteerd in een personenauto of lichte bedrijfsauto die voldoet aan EG Richtlijn 94/12 (of schoner) en het specifieke voertuigtype is bijgeschreven bij de typegoedkeuring van de LPG-installatie. Een typegoedkeuring voor een G3-gassysteem wordt afgegeven voor een bepaald merk en type LPG-installatie en geldt voor één voertuigmerk.
  • Voor een G3-gassysteem moet door de leverancier documentatie worden meegeleverd waaruit blijkt voor welk voertuigmerk, type en uitvoering de installatie is bedoeld en wat de kenmerkende onderdelen hiervoor zijn. Deze documentatie moet bij een keuring van een gasinstallatie en de steekproefherkeuring worden overgelegd.

Conclusie

Het R115 certificaat is voor u dus niet van toepassing maar op basis van het bovenstaande wel bepaalde documentatie van de LPG installatie leverancier. Ik kom geen Digitronic vertegenwoordigend Nederlands bedrijf tegen. Dan zou u een poging kunnen wagen de hoofdvestiging in Polen te benaderen met het verzoek de gewenste documentatie te leveren. Want dat lijkt de noodzakelijke sleutel te zijn om daadwerkelijk de G3 erkenning te krijgen met het gereduceerde MRB tarief.