Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hitteschild achter weg

Vraag gesteld door op 6 oktober 2022

Het hitteschild van mijn auto zat los. Mijn garage heeft het verwijderd. Kan geen kwaad en het schild was bovendien niet meer bij te bestellen, gaf de garage aan.
Het hitteschild zit er echter niet voor niets denk ik. Op internet is het hitteschild wellicht wel te bestellen via sites in onderdelen.
Wat is uw advies inzake het hitteschild achter?

Merk: Toyota Corolla
Type: 1.6 16V VVT-I WAGON
Bouwjaar: 2002
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het noodzakelijk is het hitteschild achter opnieuw te plaatsen.

Vaak zijn er diverse hitteschilden geplaatst in de buurt van de uitlaat. Deze hitteschilden voorkomen de warmteoverdracht tussen de uitlaat en de bodem van de auto.
De uitlaat loopt onder de auto door vanaf de motor tot aan het eind bij de bumper, onderweg verliezen de uitlaatgassen de meeste van hun warmte. De vraag is dan ook of de uitlaat nog warm is daar waar het schild is weggehaald door de monteur.
Bij gemiddeld gebruik van de auto zal de uitlaat zo ongeveer tot aan de versnellingspook heet zijn en daarna is de meeste warmte wel verdwenen. Echter wanneer de auto zwaar belast wordt, bijvoorbeeld bij het klimmen in de bergen of bij het trekken van een zware aanhanger, kan de uitlaat over zijn gehele lengte goed heet zijn.
Of het noodzakelijk is om een nieuw hitteschild te laten monteren is dus vooral afhankelijk van het gebruik van de auto.

Veel meer over de uitlaat en een mooie afbeelding van een hitteschild om de achterdemper kunt u hier zien.