Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte startaccu

Vraag gesteld door A. Caron op 12 oktober 2022

Mijn auto is net 3 jaar (datum kenteken deel 1 juni 2029, door mij gekocht en afgeleverd 21-09-2019)
Na 1 week vakantie in het buitenland bleek de startaccu leeg. Na het testen blijkt dat de accu stuk is en vervangen dient te worden. Is het normaal dat dit nu al moet? Aantal verreden km’s is 47000

Merk: Toyota CHR Hybride
Type: CHR
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Net buiten de garantietermijn van 3 jaar heeft de accu van uw auto het begeven. U vraagt zich af wat de levensduur is van een accu, gezien ook de relatief lage tellerstand.

Levensduur accu

De gemiddelde levensduur van een auto accu is ongeveer 5 jaar. De levensduur is echter sterk afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden. Diepe ontlading kan de levensduur sterk verkorten. Een levensduur van 3 jaar en een maand is op zich aan de korte kant en doet de vraag rijzen wat de oorzaak is van het vroegtijdige defect van de accu. Maar mogelijk betreft het een eigen gebrek dat toch wel buitensporig vroeg is.

Conformiteit

Helaas van de 12V accu niet onder de inmiddels naar 10 jaar opgeschroefde fabrieksgarantie van Toyota. Maar u kunt wel u dealer aanspreken over dit vroegtijdig defect en een beroep doen op conformiteit. U had immers een langere levensduur mogen verwachten van deze accu dan alléén die eerste 3 jaar. Voor verdere info en aanvullende hulp verwijs ik u naar ons Stappenplan klachten na aankoop.