Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte mechatronic

Vraag gesteld door J. v.d. Heijden op 18 oktober 2022

Mijn DSG automaat (Megatronica) vertoont een storing en moet worden vervangen (km stand: 85.000 km. Vraag is dit niet erg vroeg? Wat kan hiervan de oorzaak zijn. Alle onderhoudsbeurten volgens schema uitgevoerd.

Merk: VW Golf Sportsvan
Type: SportsVan 1.0 DSG
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 85 KW

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw VW Golf Sportsvan is voorzien van een DSG automatische transmissie. Nu blijkt er een defect te zijn in de mechatronic.

De mechatronic

De mechatronic is min of meer het schakelbrein van de DSG transmissie. Defecten aan dit apparaat zijn VW en aanverwante merken helaas niet vreemd. Er zijn tal van specialisten die aan dergelijke gebreken dagwerk hebben, die u ook zeker in uw achterhoofd moet houden als wellicht een goedkoper alternatief voor de dealer. Al googelend komt u tal van DSG en mechatronic specialisten tegen, misschien ook redelijk in uw directe omgeving.

Levensduur

U vraagt terecht naar de te verwachten levensduur i.v.m. non conformiteit. Bij dergelijke componenten is ons uitgangspunt altijd dat dit gedurende de levensduur van de auto mee zou moeten kunnen gaan. Dan gaan we uit van tenminste 10 jaar en pakweg 200.000 km. Na 6 jaar en bij 85.000 km mag u dit euvel gerust beschouwen als buitensporig snel. Wanneer u deze auto bij de dealer heeft gekocht en het onderhoud aldaar trouw is uitgevoerd, moet u ze zeker aanspreken over de tegenvallende levensduur, óók wat betreft de kilometrage. Van een goede dealer mag u verwachten dat hij zich voor zijn klanten inspant wanneer het gaat om een té vroeg ontstaan defect. Misschien dat de dealer én de importeur kunnen meedelen in deze onvoorziene kosten. Dus vraag om een coulant voorstel op basis van redelijkheid en billijkheid.

Overigens wordt de mechatronic blootgesteld aan hoge temperaturen en ondergaat ook een mechanisch belasting. Maar dat is geen excuses waarom dit binnen een dergelijke termijn stuk mag gaan.

Zie aanvullend ook ons Stappenplan klachten na aankoop