Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Controlelampjes lichten op

Vraag gesteld door op 28 september 2022

Bij het contact maken  van de auto blijft de olie en de motor lichten branden en ook een stop licht op dashboard. Na het opstarten gaan wel alle lichten uit.

Merk: Peugeot
Type: 206
Bouwjaar: 99
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Wanneer u met de sleutel middels het contactslot 'contact' maakt, lichten de genoemde lampjes op. Wanneer de motor eenmaal is gestart en draait zijn de lampjes vervolgens uit.

En zo hoort het ook. Met 'contact aan' worden dergelijk controlelampjes bekrachtigd, met name om ook te kunnen zien of de lampjes het ook doen. Ze zijn er immers voor bedoelt om de bestuurder te waarschuwen wanneer er met draaiende motor iets loos is. Zoals inderdaad motorolie gerelateerd of een bepaalde motorstoring. Dus wanneer u de betreffende lampjes ziet branden die vervolgens bij draaiende motor weer uit zijn, is dat alleen maar een goed signaal. Gaan bepaalde lampjes onder het rijden aan dat moet u gepaste actie ondernemen. Meer daarover leest u in de handleiding van uw auto waar de betreffende lampjes voor staan.

Maar géén brandende waarschuwingslampjes onder het rijden is dus goed nieuws. Op 'contact' is dus een check of alle lampjes het nog wel doen.