Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto wil niet harder dan 100km

Vraag gesteld door J. Velema op 31 oktober 2022

Onze toyota wil sinds kort regelmatig niet harder dan 100 km. De motor maakt wel toeren, maar de auto trekt heel moeizaam op en blijft dan hangen op 100. Op de heen weg rijdt hij prima en op de terugweg blijft hij hangen. Tegelijkertijd viel de cruise control ook uit. Het dieselfilter is al vervangen en de auto is uitgelezen, geeft geen storingen. Wat kan het probleem zijn?

Merk: toyota avensis
Type: ADT250(WD)
Bouwjaar: 2009
Brandstof: diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw Toyota rijdt regelmatig niet harder dan 100 km/u en u vraagt hoe dit kan.

Helaas is het onmogelijk om op afstand een diagnose te stellen. Hiervoor moeten er echt metingen verricht worden aan de motor op het moment dat het probleem zich voordoet.

Het verminderde vermogen lijkt te worden veroorzaakt door een tekort aan zuurstof. Dit kan echter heel veel verschillende oorzaken hebben. Zo zou de EGR-klep open kunnen blijven staan door inwendige vervuiling maar het zou natuurlijk ook kunnen dat de turbodruk tijdelijk niet gehaald wordt. Weet u zeker dat de koppeling niet slipt?
Aangezien de cruise control op het moment van de klachten ook niet beschikbaar is meet de motorcomputer zelf ook de fout. De kans is groot dat er een tijdelijke foutcode aanwezig is.

Ik zou u aanraden om een dieselspecialist te raadplegen en anders de Toyota dealer zodat er een goede diagnose gesteld kan worden voordat weer reparaties plaatsvinden.