Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneeuwkettingen verplicht mee?

Vraag gesteld door op 13 augustus 2022

Mijn camper (tot 3,5t) heeft M+S banden.  Wij rijden in december-januari via A9 Perpignan-Le Boulou en AP7 La Jonquera-Figueras naar Benidorm.  Moeten wij sneeuwkettingen bij hebben?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U gaat in december en januari naar Spanje en u vraagt zich af of u verplicht bent sneeuwkettingen mee te nemen.

Vanaf 1 november 2021 is het in berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode (van 1 november t/m 31 maart) op winterbanden te rijden óf sneeuwkettingen mee te nemen. In Spanje geldt geen algemene plicht om op winterbanden te rijden in de winter. Op bepaalde wegen (met name bergpassen) kan echter bij winterse weersomstandigheden het gebruik van winterbanden met de aanduiding M+S, MS of M&S of het sneeuwvloksymbool (of sneeuwkettingen) met een verkeersbord (of anderszins door de politie) verplicht worden gesteld. Zijn uw M+S banden ook wel voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF)?

Gezien het te rijden traject heen en terug, zijn winterbanden volgens de Franse wetgeving feitelijk verplicht omdat sneeuwkettingen toch niet een praktisch handige oplossing zijn als alternatief. Zodoende is het niet verplicht sneeuwkettingen bij u te hebben echter op bepaalde plaatsen kan het wel verplicht zijn om deze te gebruiken. Wanneer u deze gebieden niet bezoekt hoeft u de kettingen ook niet bij u te hebben.

Zie aanvullende landen info van Frankrijk en Spanje.