Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Melding EGR klep

Vraag gesteld door R. Groenendijk op 14 augustus 2022

Er brandt een lampje op mijn dashboard dat ik me moet vervoegen bij een bmw werkplaats . Gebleken is dat er een foutmelding is in de EGR klep. Omdat ik weinig snelwegkilometers maak ontstaat er waarschijnlijk roetaanslag etc. Ik heb gezien dat er een product is genaamd Motorvac die beweert dat zonder de EGR klep handmatig schoon te maken dit met een vloeistof kan en tevens andere delen die te maken hebben met vervuiling dan schoongemaakt worden. Is dit aan te raden?

Merk: Bmw touring
Type: 520 d
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 135 Kw

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of u zelf de EGR-klep kan reinigen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Movac.

Tests

Er zijn veel fabrikanten van motorreinigers die een dergelijk middel aanbieden. We kennen geen tests of betrouwbare beoordelingen die aangeven of het daadwerkelijk werkt én of er juist een risico is op gevolgschade. De vervuiling zou namelijk via de verbrandingskamer en de uitlaat de motor verlaten. Daarom denk ik dat een dealer hierover het best kan adviseren wat merk en motortype gerelateerd de beste manier is. En mogelijk is dat een soortgelijk middeltje waar men goede resultaten mee boekt. 

Garage

Wellicht is een preventieve reiniging mogelijk maar wanneer er al sprake is van een brandend motorlampje dan raad ik u aan dit door de garage op een professionele manier te laten verhelpen.