Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometerhistorie import auto

Vraag gesteld door op 20 september 2022

ik overweeg de aanschaf van een auto die is geïmporteerd uit Duitsland. Zoals u ongetwijfeld weet kennen ze in Duitsland geen kilometerregistratie zoals bij ons de Nationale Autopas. Desondanks heb ik er wel vertrouwen in, gezien de reputatie van de verkoper, de staat van de auto die bij de kilometerstand past en de grote hoeveelheid documentatie die bij de auto wordt geleverd, waaruit de historie goed naar voren komt.

Ik vraag me alleen af hoe het zit met die historie als ik de auto eenmaal in bezit heb en hij op Nederlands kenteken staat. Wordt de kilometerstand dan ook geregistreerd bij de APK en onderhoudsbeurten bij de dealer of erkende autozaak?

En krijgt de tellerstand dan ook het oordeel 'logisch' als de tellerstand steeds oploopt? Of is dit niet het geval omdat de eerder gereden (Duitse) kilometers niet geregistreerd staan?

Ik wil dit graag weten omdat dit mogelijk gevolgen heeft voor de waarde als ik de auto over een paar jaar zou willen verkopen of inruilen. Als de kilometer historie in ieder geval bekend is vanaf het moment dat ik de auto in bezit heb geeft dat meer vertrouwen dan helemaal geen gegevens of het NAP oordeel 'onlogisch' of  'geen oordeel' zonder verdere toelichting.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U overweegt de aanschaf van een Duitse importauto. Die beschikt niet over een formele Duitse kilometerregistratie en u vraagt hoe dat gaat in Nederland na invoer.

Er is een aantal registratiemomenten waar de afgelezen tellerstand van een auto door de RDW wordt opgeslagen. Per definitie bij de tenaamstelling zal uw wellicht toekomstige auto de eerst NL kilometerregistratie gaan krijgen en zal dat bij o.a. onderhoud en APK verder bijgehouden gaan worden.

Ik benadruk dat óók wanneer vervolgens de kilometerstanden logisch oplopen, de RDW de onderstaande opmerking zal opnemen in de voertuiggegevens wanneer je de tellerstanden raadpleegt;

Geen oordeel (i.v.m. invoer of ombouw)

De RDW geeft geen oordeel over de reeks tellerstanden van dit voertuig. Dit kan twee oorzaken hebben: dit voertuig is buiten Nederland geregistreerd geweest, of aan dit voertuig is iets gewijzigd waardoor het een ander kenteken heeft gekregen.

Het oordeel 'logisch' zal een import occasion dus nooit krijgen en is feitelijk ook een reden dat er bij een importauto altijd met een bepaalde argwaan gekeken wordt naar de afgelezen tellerstand. Op de gebruikte markt zie je om die reden ook wel dat een occasion met een volledig Hollands verleden, vaak een streepje voor heeft en een betere restwaarde behoudt.

Natuurlijk is het een pre wanneer het kilometer- en onderhoudsverleden van de buitenlandse jaren een open boek is. Dan kan het al met al héél aannemelijk zijn dat de historie klopt en heeft het voor de inruilwaarde later minder grote gevolgen dan wanneer het verleden één groot vraagteken is. Ook wanneer de Nederlandse jaren op zich wel een logische opbouw lijkt te hebben. Dan is de conclusie van de RDW nog altijd: ''Geen oordeel''.