Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiat Panda verstandige keuze?

Vraag gesteld door op 26 juli 2022

Kan genoemde auto voor 11,450 Euro aanschaffen maar heeft pas 8913 km gereden. Is dit dan geen slome/luie auto en kan ik die verstandig kopen?

Merk: Fiat
Type: Panda automaat
Bouwjaar: 2017

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de Panda die u op het oog heeft een slome of trage auto is.

De auto is voorzien van een motor met slechts 2 cilinders die vraagt om flink wat toeren om te accelereren. De automatische versnellingsbak die Fiat in dit geval gebruikt is er eentje van het type gerobotiseerde handbak, Fiat noemt het Dualogic. Dit betekent dat bij elke gangwissel automatisch het gas wordt losgelaten, een andere versnelling wordt ingeschakeld en vervolgens weer gas wordt gegeven. Dit overschakelen gebeurt inderdaad behoorlijk traag.
Sommige mensen stoort het dat de bak enige tijd nodig heeft om over te schakelen, anderen hebben er helemaal geen moeite mee. Dit soort bakken zijn dan wel weer extreem efficiënt.
Ik zou u adviseren om een goede proefrit te maken en hierbij gebruik in de stad (waar de bak veel moet schakelen) niet uit de weg te gaan.


Meer informatie over de verschillende soorten automatische transmissie kunt u nalezen op de ene automaat is de andere niet. Ook zijn dit soort versnellingsbakken een stuk onderhoudsgevoeliger. Dit betekent dat ik alleen aanraad om de auto aan te schaffen wanneer hij bij een dealer of specialist aangeboden wordt.