Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ABS lampje brandt

Vraag gesteld door W. Kooiman op 14 september 2022

Mijn Forddealer is door zijn voorraad sensoren (achterwiel) heen en Ford Nederland kan niet direct de bewuste sensor leveren (backorder).
Binnenkort vertrek ik met vakantie naar Frankrijk en Spanje. Maar is dat wel verantwoord zonder ABS ? Bij natte wegen zal het heel goed opletten zijn, omdat de Focus - volgens de ANWB de norm van zijn klasse - buitengewoon agressieve remmen heeft, die al bij droog weer blokkeren.
Ik heb er geen goed gevoel bij. Het is niet de eerste keer dat Ford mij juist op het vlak van de veiligheid in de steek laat.

Merk: Ford
Type: Focus
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125 PK
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

De oorzaak van de betreffende ABS storing is kennelijk een defecte sensor die nier voorradig is. U vertrekt binnenkort voor een vakantie naar Frankrijk en Spanje. U heeft er geen goed gevoel bij om met een ABS storing die rit te maken.

Formeel is uw auto van een bouwjaar dat de ABS storing volgens de APK norm géén afkeur is. Dus feitelijk mag u daarmee rijden. Ik begrijp dat u desondanks geen goed gevoel daarover heeft. Maar behalve deze en kennelijk eerdere teleurstellingen kunt u, behalve dan dat uiten bij uw dealer, verder weinig beginnen. Auto onderdelen kunnen inderdaad nog weleens in backorder staan en is het min of meer overmacht wanneer je dat treft. Ik denk dat u wel van uw dealer mag verwachten dat hij voldoende inspanning levert om tóch een oplossing. Zoals misschien een universeel exemplaar of desnoods gebruikt.