Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo V70 (1999) trilt bij gas geven

Vraag gesteld door op 21 juli 2022

Mijn Volvo V70 bj 1999 trilt als ik gas geef. De laadluchtslang bleek een scheur te bevatten, waarvan de rand afgebrokkeld is. Deze is inmiddels vervangen, maar auto trilt nog steeds. Kan ik verantwoord mijn reis in Slovenië en Italië vervolgen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Uw Volvo V70 met de respectabele leeftijd van 23 jaar trilt als u gas geeft. Een garage heeft de auto blijkbaar onderzocht en een luchtslang gevonden die door de tand des tijds is aangetast. De luchtlekkage is met een nieuwe slang opgelost maar de trilling is daarmee niet verdwenen.

Als een auto met voorwielaandrijving alleen trilt bij gas geven dan zou ik de aandrijfassen laten controleren. Als de homokineten versleten zijn dan kan dat zich uiten in een trilling bij belaste motor. Als u het gas loslaat en de trilling gelijk helemaal weg is, dan kan het haast niet anders dan dat het in de aandrijfas(sen) zit, óf er is een motorsteun die zijn beste tijd heeft gehad.

Mocht het om de aandrijfas gaan: er is nog wel even mee door te rijden maar mocht u in de gelegenheid zijn om plaatselijk een garage te bezoeken die tijd heeft, de juiste diagnose kan stellen en aan het onderdeel kan komen, dan zou ik die kans wel pakken. Want hoe lang er mee is door te rijden kan ik niet inschatten. Wie weet bereikt u zonder problemen Nederland, maar het kan ook onderweg al ophouden. Preventieve vervanging kan dus een vervelende pechsituatie voorkomen. Hopelijk is het in te passen in uw buitenlandse reis.  

Heeft u Wegenwacht Europa, dan kunt u de Alarmcentrale om verder praktisch advies vragen zoals vertaling of het vinden van een garage.