Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schommelend stationair toerental

Vraag gesteld door op 13 juli 2022

Mijn Renault Talisman 1.6 TCE 150 pk automaat bj 2017 heeft bij koude start schommelende stationair toerental. Verder is er niks op aan te merken met rijden en er is ook geen storing aanwezig, Wat kan hier de oorzaak zijn.

Merk: renault
Type: Talisman
Bouwjaar: 2017
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Het stationaire toerental van de Talisman schommelt en u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Onderhoud

Het meest voor de hand liggende is vervuiling van het gasklephuis. De gasklep zal een groot deel van zijn leven in ongeveer dezelfde stand staan wat er voor kan zorgen carterdampen en wellicht EGR-gassen neerslaan op de behuizing, hierdoor ontstaat er een 'zwaar' punt in de bediening. Waarschijnlijk is het reinigen en eventueel opnieuw afstellen een heel kleine ingreep en kan goed gecombineerd worden met een onderhoudsbeurt.

Diagnose

Mocht dit reinigen toch niet het gewenste resultaat hebben dan kan het schommelen ook andere oorzaken hebben. Ik denk dan een minuscuul lekje in het inlaatspruitstuk of een vervuilde of defecte MAP-sensor.
Hoewel het schommelen niet kan zorgen voor problemen is het wel oncomfortabel. Het vraagt dan wel een goede diagnose voor er componenten vervangen gaan worden.