Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

PureTech motor óf e-THP

Vraag gesteld door A. Overhand op 7 juli 2022

In mijn zoektocht naar een andere auto kom ik bij een Peugeot 308 sw uit 2014 (of 2015) uit. Ik heb er nu een op het oog met een 1.2 e-THP motor. Ik lees op internet wisselende verhalen over deze motor. Een andere optie is een 1.2 PureTech maar daar geldt hetzelfde voor. Is het kopen van een Peugeot 308 sw 1.2 (e-THP of PureTech) uit 2014/2015 die altijd onderhoud heeft gehad en waar de distributieketting van vervangen is (voorwaarden voor mij voor aankoop), een goede keuze? Of haal ik hiermee problemen op mijn hals?

Helaas past een nieuwere auto niet in mijn budget. Dus de focus gaat uit naar minimaal een 2014 variant met bijvoorkeur 6-versnellingen en 130 pk.

Merk: Peugeot
Type: 308 sw
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 130

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U overweegt de aanschaf van de genoemde Peugeot met de keuze tussen twéé motoren met op papier niet de beste reputatie.

Problemen distributie

Problemen met de distributie van de 1.2 PureTech motoren blijken helaas wel vaker voor te komen. Dan heb ik het met name over de generatie tot zo'n beetje 2016/2017. Omdat de riem in de (spat)olie draait, is gebruik van de juiste motorolie (norm PSA B71 2312) cruciaal. Maar ook met de juiste olie kan de distributieriem schade oplopen. Hier is een kwaliteitsverbeteringsactie bij de dealers voor geweest en is het raadzaam vóór de koop te checken of dat is uitgevoerd. Maar de generatie waarbinnen u zoekt heeft ook nog wat krukasperikelen gekend en zijn zelfs compleet nieuwe motoren óók nog weleens noodzakelijke ingrepen geweest.

Aankoopadvies

De THP motor heeft zeker ook niet de meest betrouwbare reputatie. Maar gelukkig zijn er toch duidelijke signalen dat bij de introductie van de e-THP motor in 2014 de laatste technische plooien wel zijn gladgestreken op dat gebied. Vanuit de praktijk vernemen we van deze generatie geen verontrustende berichten meer en daarom ook géén negatief aankoopadvies. Dat verklaart deze duidelijke voorkeur om dat u in de genoemde bouwjaren met de PureTech nog net aan de verkeerde kant van de streep zit. Ik benadruk wel dat een aankoop met bij voorkeur minimaal 6 maanden Bovag garantie altijd een aanbeveling is, als veilige stok achter de deur.

Zie aanvullend ook onze rijtest