Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel met lage kilometerstand betrouwbaar?

Vraag gesteld door W. Krop op 29 juni 2022

Een Ford transit rolstoelauto heeft voor mij de perfecte specificaties voor ombouw tot een camper. De auto dateert van 1 Jan. 2015 en heeft circa 100.000km  gereden. Verwacht mag worden dat dit in hoofdzaak korte ritten zijn geweest. Maakt dat deze auto a priori onbetrouwbaar om nog 100.000 km mee te gaan. Het beoogde gebruik zal in hoofdzaak bestaan uit langere ritten, ritten korter dan 20km zullen uitzondering zijn

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een rolstoel versie van een Ford Transit op het oog om tot camper om te bouwen. De auto is inmiddels 7 jaar met een ton op de teller. U vraagt of deze relatief lage tellerstand de auto onbetrouwbaar maakt.

Gemiddeld heeft deze Transit zo'n kleine 15.000 km per jaar afgelegd. Dat is niet echt het gebruik waar een diesel voor is uitgevonden. Maar ik denk dat een belangrijk gegeven zou móéten zijn of de auto wel volgens schema altijd tijdig onderhoud heeft gehad.

Bij dealer onderhoud verwacht ik dat men bij dergelijke werkzaamheden wellicht ook heeft geanticipeerd op minder intensief gebruik. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het wat eerder vervangen van de brandstoffilters dan gebruikelijk. Maar wanneer er aantoonbaar sprake is van goed onderhoud, is dit wat mij betreft geen mogelijk onbetrouwbare auto. Het is uiteraard beter dat de auto nu een stuk intensiever wordt ingezet. Maar aan de afgelopen 100.000 kleeft nu niet de status van een toekomstige probleem auto.