Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Citroën Berlingo natte distributie wél of niet vervroegd vervangen

Vraag gesteld door K. Neuhuijs op 2 juli 2022

Sinds 27 juli 2016 rijd ik in een Citroën Berlingo Feel met een Pure-Tech motor.
De auto moet binnenkort voor een onderhoudsbeurt naar de garage. Hij is nu 6 jaar oud met een kilometerstand van 72.000.
Enige tijd geleden ontving ik van Citroën Nederland een brief waarin werd gesteld dat de vervangingstermijn van de z.g. natte distributieriem verkort werd van 10 naar 6 jaar of van 155.000 km naar 100.000 km.
Op verschillende internetfora zijn verschillende berichten hierover te lezen. Zo ook de beantwoording van 2 verschillende ANWB experts op uw website.
De een bevestigt het gestelde in de brief van Citroën Nederland (vraag d.d.18 december 2020 en beantwoord door Erik-Jan) en de ander spreekt over een verwarring in de berichtgeving en stelt dat de oorspronkelijke vervangingstermijn niet is veranderd behalve als er sprake is van verzwaard onderhoud (vraag d.d. 20 december 2021 en beantwoord door Pieter.
Als ik online een afspraak wil maken met de garage en ik noem kenteken, kilometerstand en ouderdom dan volstaat men met een aanbieding voor een normale onderhoudsbeurt. Er wordt nergens gewag gemaakt van extra kosten voor vervanging van de distributieriem.
Heel verwarrend allemaal.
Kunt u uitsluitsel geven?

Merk: Citroën
Type: Berlingo
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 110

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U ontving enige tijd geleden van de importeur dat de distributieriem van uw Berlingo vervroegd vervangen moest worden. Wanneer u nu een onderhoudsbeurt inplant wordt daar geen melding van gemaakt.

Vervangingstermijn 

Er zijn inderdaad meerdere berichten onze kant opgekomen over een nadrukkelijk naar beneden bijgestelde vervangingstermijn van de distributieriem van de genoemde Citroën en aanverwante producten. Wat ons betreft een nogal significante wijziging wanneer 175.000 km wordt teruggebracht naar 100.000 km en 10 jaar spontaan ineens 6 jaar wordt. Deze toch best prijzige onderhoudsingreep dient zich dan ineens veel eerder aan dan wellicht begroot of waar bij de koop mee rekening is gehouden.

Antwoord importeur

Voor opheldering hebben we contact gehad met Stellantis, in dit geval importeur Peugeot/Citroën Nederland, en hebben letterlijk de vraag voorgelegd of de vervangingstermijn van (volgens onze info) 175.000/10 jaar daadwerkelijk is gewijzigd. U begrijpt dat we dat graag opgehelderd wilden krijgen omdat meerdere leden onaangenaam verrast waren toen dit ineens naar beneden bleek bijgesteld. Op die vraag kregen we het onderstaande antwoord: ''Hierbij ons antwoord op jouw laatste vraag : de officiële onderhoudstermijn is niet gewijzigd, we hebben ons dealernetwerk hiervan op de hoogte gesteld en we maken de klanten erop attent dat het vervangen bij 100.000 Km enkel een advies is. Als extra zekerheid hebben we een tool ontwikkelt waarmee we bij iedere onderhoudsbeurt de riem controleren op “uitzetten” waardoor we de levensduur kunnen volgen."

Conclusie

Het  is inderdaad zeer verwarrend wanneer er enerzijds een opgegeven vervangingstermijn is en anderzijds een afwijkend advies. Maar misschien is dat n.a.v. de ontwikkelde tool waarmee men bij een onderhoudsbeurt de staat en conditie van de riem peilt. Echter de eerder genoemde fabrieksopgave blijft gehandhaafd, zoals de importeur dat zélf aan ons heeft laten weten. Daarom wordt bij het maken van de afspraak in uw geval daaraan niet gerefereerd. Maar wanneer de daadwerkelijke beurt gaat plaatsvinden, is de kans groot dat u tóch een belletje krijgt van de dealer. Wellicht omdat volgens het eerder genoemde stukje gereedschap de riem tóch te veel is uitgezet.