Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan achter auto

Vraag gesteld door op 4 juli 2022

wij rijden een Peugeot van 2005 met een trekkracht van 1500 kg, wij hebben nieuwe caravan gekocht een detleffs mag beladen worden tot 1700 kg. volgend jaar willen wij graag een andere auto kopen, maar voor dit jaar willen wij graag naar Duitsland op vakantie. nu mij vraag mogen wij met onze combinatie naar Duitsland op vakantie. volgens caravantrekker.nl is onze auto krachtig genoeg! graag uw advies!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of u met de genoemde combinatie mag rijden.

Rijden?

Ik weet niet om welk type Peugeot het gaat maar wanneer de auto 1500 kg mag trekken en dat kennelijk ook goed kán, mag u er een caravan aanhangen die op papier 1700 kg mág wegen. U mag 'm dan niet zwaarder beladen dan die 1500 kg die de auto maximaal aan de haak mag. Zo mag u dus ook buiten Nederland rijden. Maar let nog wel op het rijbewijs;

Rijbewijs

Het rijbewijs E (of B+) achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750. Is de som van de totale maximaal toelaatbare massa van auto en caravan onder de 3500 kg, dan volstaat gewoon rijbewijs B.