Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bonkend geluid bij remmen

Vraag gesteld door op 29 juni 2022

Auto nieuw gekocht nu  1.5 jaar oud. 14000km op teller. 5 jr gratis onderhoud en garantie erbij. Sinds 6wkn bij voor en achteruit rijden van oprit bonkend geluid li voor bij remmen, echter nu ook bij remmen tijdens het rijden soms. Probleem neemt dus toe. Dealer zegt dit is speling van de remklauw en is gebruikers slijtage. Is bekend probleem bij dit model. Wij hebben veel mensen met deze auto gesproken en niemand heeft hier last van. Klacht bij Nissan Nederland neergelegd. Ik hoor graag van ANWB experts of dit een bekend probleem is voor de Qashqai en wat dit volgens jullie kan zijn.

Merk: Nissan
Type: Qashqai
Bouwjaar: 2020
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 140

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw 1 1/2 jaar oude Nissan laat de omschreven bijgeluiden horen die dealer beoordeelt als normale gebruikersslijtage.

Het verschijnsel op zich is niet onbekend maar niet specifiek voor de Qashqai. Het is meer een algemeen verschijnsel dat zou kúnnen voorkomen wanneer een auto wat ouder wordt. Misschien ook na vervanging van de remblokken van een andere kwaliteit dan origineel.

Maar we hebben het hier over een fabrieksnieuwe auto met 14.000 km op de teller. Dit is géén kilometrage waarbij het verschijnsel zou kunnen worden afgedaan als gebruikersslijtage. Het betreft hier een bijgeluid die in die zin onschuldig is, maar niet past bij een auto van deze leeftijd en kilometerstand. 

Ik denk daarom dat uw dealer zich moet inspannen dit te verhelpen. Dat lijkt me niet heel ingewikkeld. Met een set nieuwe remblokken is het opgelost en misschien ook definitief wanneer andere bezitters melden dit duidelijk niet te herkennen. Dan betreft dit voor zo'n jonge auto iets exemplarisch dat er niet in hoort en lijkt het me voor de dealer een kleine moeite zich daarvoor in te spannen.