Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto achterlaten in buitenland mogelijk?

Vraag gesteld door K. van der Meer op 22 juli 2022

Onze auto staat in Italië met een volledig verwoeste motor. Reparatieduur is 20 dagen en de kosten zijn hoger dan de waarde van de auto. Kunnen we de auto hier achterlaten en hoe werkt dat dan met de vrijwaring?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Helaas heeft de motor van uw auto in Italië fatale schade opgelopen. U wilt de auto daar achterlaten. 

Het is mogelijk om een auto in het buitenland achter te laten. Belangrijk is dat u een innameverklaring van de buitenlandse garage of demontagebedrijf krijgt, óf een verklaring van een buitenlandse autoriteit (douane of politie). Die verklaring heeft de RDW nodig om de registratie in Nederland te beëindigen.

De aanvraag kunt u online verzenden. Hoe dat in zijn werk gaat leest u op de website van de RDW onder het kopje 'Slopen in het buitenland'

Op dezelfde website is dit  formulier te downloaden dat moet worden ingevuld. De innameverklaring kunt u als bijlage meesturen. De RDW beoordeelt uw aanvraag en als alles akkoord is wordt de registratie in het kentekenregister beëindigd.
RDW stuurt een schriftelijke bevestiging (vrijwaring) van de beëindiging registratie. U kunt zelf de verzekering stopzetten, de motorrijtuigenbelasting stopt automatisch en de (eventuele) APK-plicht is vervallen

Om misbruik te voorkomen moet u de kentekenplaten vernietigen.