Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

AdBlue tank Peugeot kapot. Is er een coulanceregeling?

Vraag gesteld door S.P. Kuperus op 21 juli 2022

Onze Addbluepomp is defect. Auto is van 6-11-2017 en heeft 119.000 km op de teller. Valt dit onder een coulanceregeling?

Merk: Peugeot
Type: 308
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Diesel

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U bent de eigenaar van een Peugeot 308 HDI van plusminus 5 jaar oud en met 119.000 km op de teller. De auto vertoont problemen met de AdBlue tank. U vraagt of er een coulanceregeling is.

AdBlue is hetzelfde als Urea en daar zijn vaker problemen over gemeld. Het is een bekend probleem, binnen PSA (thans Stellantis) zijn diverse Technisch Service bulletins die het probleem beschrijven.

Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product dat geschikt is voor normaal gebruik. Als eigenaar en gebruiker van de auto heb je zelf ook geen enkele invloed op dit onderdeel. Het heeft niets te maken met rijstijl, bedieningsfouten of onvoldoende onderhoud. Dat betekent dat het onderdeel ondeugdelijk is. 
Naar onze mening hoeft u niet te verwachten dat u al zo snel met een dergelijk gebrek te maken krijgt.

U kunt zich beroepen op non-conformiteit, ook wettelijke garantie genoemd. Een beroep op non conformiteit kunt u alleen doen bij de partij waar u de auto heeft gekocht. U mag van de verkoper verwachten dat hij u een redelijk voorstel doet. 
U kunt met dit probleem dus zeker terug naar de verkoper van de auto en u kunt gebruik maken van het stappenplan klachten na aankoop.