Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het verschil in uitstoot tussen een auto die optrekt en een auto die een constante snelheid rijdt?

Vraag gesteld door E. de Boer op 23 juni 2022

wat is de uitstoot van een optrekkende auto vergeleken met een rijdende auto

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt wat de uitstoot is van een auto die optrekt ten opzichte van een auto die een constante snelheid rijdt. Dat is erg afhankelijk van het gewicht van de auto, de brandstofsoort en mogelijkheid tot het terugwinnen van bewegingsenergie.

Ik heb een artikel gevonden waar gemiddeld een verbruikstoename (en toename van CO2-uitstoot) van 50% wordt genoemd. Dat is het meerverbruik als een auto moet afremmen en optrekken voor een verkeersdrempel, ten opzichte van een auto die gewoon kan doorrijden. De extra NOx en fijnstofuitstoot van een een gemiddelde dieselauto kan zelfs tot 75% toenemen. Het gaat hier om auto's die niet regeneratief remmen, dus er wordt geen bewegingsenergie teruggewonnen.

Bij een hybride auto of elektrische auto is het meerverbruik aan brandstof of elektriciteit lager omdat deze auto's wel regeneratief remmen. Er wordt dan feitelijk elektrisch geremd. Er wordt tijdens remmen en uitrollen elektriciteit opgewekt die later weer kan worden gebruikt voor aandrijving. Bij het omzetten gaat er wel energie verloren. Ook voor elektrische auto's is een constante snelheid zuiniger.