Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorgeschreven bandenspanning

Vraag gesteld door op 16 juni 2022

Ik heb een Bmw 320i uit 2012.
Ik heb deze gekocht met een set zeer brede banden. nl. 245-40-19 voor en 265-35-19 achter op de wagen. Nu heb ik er een  set nieuwe Pirelli zomerbanden met de maat 245-40-19 rondom op laten zetten. Mede dat deze ook Runflat banden zijn. Gevuld met stikstof.
Kunt u mij vertellen wat de juiste bandenspanning moet zijn voor deze maat. Ik kan het nergens duidelijk terug vinden en het antwoord die ik kreeg van diverse garagehouders geven mij ook niet echt een bevredigend gevoel.
Ik wil graag veilig de weg op, zeker als mijn familie in de auto mee rijdt.
Kunt u mij hierbij helpen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt graag de geadviseerde bandenspanning voor uw BMW weten.

De bandenmaat die onder uw BMW gemonteerd is, is nooit door de fabrikant geleverd. Zodoende is het niet mogelijk om een bandenspanning te vinden die berekend en getest is bij deze auto. Natuurlijk kan ik wel een alternatieve spanning adviseren maar ik wil erbij benadrukken dat deze spanning gebaseerd is op ervaring en het altijd enigszins improviseren blijft. Wanneer u overmatige slijtage constateert aan de buitenkant van het profiel zullen de banden beter iets harder worden opgepompt en bij slijtage in het midden kan er beter gekozen worden voor een iets lager bandenspanning (zie afbeelding).

Geadviseerde spanning

De spanning die ik adviseer op basis van de voorgeschreven spanningen bij bandenmaten die erg dicht in de buurt komen zijn:
Voor 2.3 onbeladen en 2.7 beladen,
Achter 2.5 onbeladen en 3.0 beladen.