Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe bougies geen garantie

Vraag gesteld door J. Bakker jr. op 12 juni 2022

Enkele dagen voor de service beurt onstond erven storing in het motormanagement. Bij de servicebeurt is geconstateerd dat er 2 bobines defect zijn. Deze worden onder garantie vervangen.
De bougies echter niet onder garantie, zijn slijt onderdelen. Echter mijn auto is pas 3 jaar oud en heeft slechts 12890 km gedraaid. Ik begrijp dat ik voor twee bougies 60 Euro moet bijbetalen, maar deze bougies zijn nog lang niet versleten, heb ik nu pech?

Merk: Kia
Type: Picanto
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 100

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw drie jaar oude Kia Picanto heeft twee defecte bobines die onder garantie vervangen worden. De bougies zijn echter voor uw rekening.

Vervanging

Ik wil benadrukken dat het terecht is dat de bougies mee vervangen worden. Beide componenten zijn verantwoordelijk voor een goede ontsteking van de brandstof. Slechte bougies kunnen immers ook de oorzaak zijn voor het defect raken van een bobine. En een slecht functionerende bobine kan op zijn beurt weer bougie problemen veroorzaken.

Vervangingstermijn

Wanneer ik kijk naar uw jaarkilometrage dan is pakweg 4.000 km op jaarbasis erg weinig. Misschien zijn dat ook vooral korte ritjes. Dat zou mogelijk ook kunnen verklaren waarom bij een dergelijk gebruik bougies sneller vervuilen, en er op den duur bobine problemen kunnen ontstaan. In het onderhoudsschema van een fabrikant is om die reden de vervangingstermijn voor de bougies meestal gerelateerd aan een bepaalde leeftijd én kilometrage. Wanneer je weinig rijdt is vervanging dan desondanks toch binnen een redelijke termijn aan de beurt. Voor úw auto schrijft de fabrikant alleen een kilometrage voor; 75.000 km. Bij uw huidige jaarkilometrage zou dat betekenen dat u zo'n 19 jaar zou doen met een setje bougies. Dat lijkt me onverstandig en buitensporig lang en vermoed ik bijna dat de fabrikant vergeten is óók een maximale leeftijd aan de bougies toe te kennen.

Conclusie

Dus formeel heeft u gelijk dat volgens het onderhoudsschema de bougies niet vervangen hoeven te worden. Ik benadruk wel dat het méér dan verstandig is. Dat het onderdelen zijn die aan slijtage onderhevig zijn is een terechte bewering. Maar ik kom nergens tegen dat bij deze leeftijd er per definitie nieuwe bougies in moeten. Wanneer de dealer dat ook niet concreet hard kan maken, zou je de conclusie kunnen trekken dat de voorgeschreven 75.000 km niet haalbaar blijken én dat het dus onderdeel uitmaakt van deze garantieklus. Het gaat niet om een enorme uitgave en hoop ik niet dat de relatie met de dealer hiermee op scherp wordt gezet. Maar feitelijk heeft u een punt en hoop ik dat u er wel samen in goede harmonie uitkomt.