Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag de maximum toelaatbare massa van een aanhanger meer zijn dan de maximum aanhangwagenmassa van het trekkende voertuig?

Vraag gesteld door L. Valkenburg op 19 juni 2022

Mag onze auto, die 1.800 KG mag trekken, een 2-paards trailer trekken met een TMM van 2.500 KG  zolang het werkelijke te trekken gewicht niet wordt overschreden? Bijv. leeggewicht van de trailer 800 kg met 1 paard van 700 KG = samen 1.500KG. Wij zijn in het bezit van een BE rijbewijs.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Uw auto mag 1800 kg trekken.

De aanhanger, in dit geval een paardentrailer, mag maximaal 2500 kg wegen. De werkelijke belading is 1500 kg. Het werkelijke gewicht is bepalend als het aankomt op het maximale trekgewicht van de auto. De combinatie is dus toegestaan zo lang het werkelijke gewicht van de aanhanger het maximum trekgewicht (officiële term aanhangwagenmassa) niet overschrijdt. 

De wetgever gaat voor wat betreft het benodigde rijbewijs wél uit van de maximum gewichten zoals die op de kentekenbewijzen staan. Boven een opgeteld maximum van 3500 kg (maximum toelaatbare massa) is er rijbewijs B+ of BE nodig. U heeft rijbewijs BE dus dat volstaat.