Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij warm weer en warme motor gaat de koppeling steeds zwaarder

Vraag gesteld door M.A.T. Struijs op 27 juni 2022

Bij warm weer (+/-24 graden en meer) gaat na een rit van een km of 20 de koppeling steeds zwaarder.
Het kost steeds meer kracht om de koppeling in te trappen,hij gaat ook steeds hoger aangrijpen en op een gegeven moment kun je bijna niet meer schakelen.Als de motor afgekoeld is ,rijd hij gewoon weer goed. Vorig jaar is de gehele koppeling vervangen (36000km) voor een nieuwe niet originele set ( ik kan nu beter wegrijden dan van te voren). Er zat een kromme vinger aan de drukgroep zei de dealer,die het probleem verder niet kende. Nu zijn we een jaar verder(38000km) en doet het probleem zich opnieuw voor(alleen bij warm weer,bij kouder weer is er niets aan de hand). Ik heb de vloeistof pasgeleden nog laten vervangen,maar ook dat helpt niet. Ik weet niet of het zin heeft om de koppelingcilinders te laten vervangen? Hebben jullie dit probleem wel eens tegengekomen bij dit type auto?

Merk: Kia
Type: Rio
Bouwjaar: 2013
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 82

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De bediening van de koppeling van uw Kia Rio gaat zwaar bij warmte. Ik vrees dat het druklager stroef over de huls glijdt en hierdoor bij warmte problemen veroorzaakt. Dit is echter zeer lastig vast te stellen, hiervoor moet de versnellingsbak gedemonteerd worden wat tijdrovend is.
De enige manier is uitsluiten van mogelijke andere oorzaken:

•    Wat is de conditie van de koppelingsvloeistof?
•    Scharniert het pedaal vrij in zijn behuizing bij de ophanging van de pedalen?
•    Beweegt de stift van de hulpkoppelingscilinder vrij in de gaffel op de versnellingsbak?

Indien bovenstaande controles zijn uitgevoerd en goed bevonden, luidt de conclusie dat het druklager niet vrij kan bewegen. Om deze te bereiken moet de versnellingsbak worden uitgebouwd. Nu kan de geleidebus waar het lager overheen beweegt gecontroleerd worden op vervorming of andere beschadigingen. Ik zou u dan adviseren om de koppeling inclusief druklager direct mee te laten vervangen omdat deze ook al gevorderd versleten zullen zijn.

 

Reacties

N. de Boer

Auteur - 3 oktober 2023

Beste M.A.T. Struijs, ik kamp met hetzelfde probleem, ook een Kia Rio uit 2013. Wat heeft u uiteindelijk gedaan heeft het geholpen? Groeten, N. de Boer