Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beschermen auto voor steenmarter

Vraag gesteld door op 22 juni 2022

Ik was van plan om een apparaatje te kopen om steenmarters te verjagen.
Nu hoorde ik dat ik dan beter niet één kan kopen die wordt aangesloten op de accu, omdat ik een hybride auto heb (Toyota Yaris). De accu zou dan problemen kunnen geven, ook omdat ik de auto niet dagelijks gebruik. Klopt dit. Zo ja dan is mijn volgende vraag: als ik dan de motor behandel met een spray, moet ik dan bepaalde plekken inspuiten of de hele motor behandelen. Hoe vaak moet ik dit dan herhalen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U gebruikt uw Toyota Yaris Hybrid niet dagelijks en u vraagt of een steenmarter verjager een probleem kan zijn voor de accu. U overweegt een spray als alternatief.

Verjager installeren

Ik begrijp dat u de Yaris niet dagelijks gebruikt maar wanneer dat wél wekelijks is, zie ik geen bezwaar om een verjager te laten installeren en via de 12V te laten bekrachtigen. Maar staat de auto met regelmaat een week stil of langer, dan is het risico bij de wat kleinere hybride 12V accu wat groter dat de auto niet meer op ''READY'' gaat.

Sprayen

Mocht u dus een spuitbus prefereren dan gaat het met name om de rubberen slangen, aandrijfriemen, bedrading en isolatiemateriaal, met name aan de binnenzijde van de motorkap. Maar het middeltje is voor de motorruimte zélf onschuldig. Dus er is geen bezwaar rijkelijk te sprayen en hoeft u dat niet heel gericht te doen. Het gaat om de geurverspreiding. Er zijn immers ook rubberen delen, zoals remslangen bijvoorbeeld, waar u met de spuitbus niet gaat geraken. De geur op zich moet het beestje echter op afstand houden. Hoe vaak u dat moet doen vermeld het betreffende product zélf.

Er zijn overigens ook marterverjagers die op losse batterijen werken. Dus dat is ook nog altijd een mogelijk alternatief. Voor een overzicht van alle producten, zie het ruime assortiment van deze aanbieder