Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Asymmetrisch profiel zomerbanden

Vraag gesteld door P.W. van Nus op 27 juni 2022

De 2 rechter banden met een asymmetrisch profiel rijden rechtsom maar de 2 banden aan de linkerzijde rijden linksom, dus het profiel in tegengestelde richting. Is dat nadelig voor wegligging? Of koop je specifieke linker en rechter banden zodat het profiel aan beide zijden in dezelfde richting afrollen?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over banden. Die kunnen draairichtinggebonden zijn of asymmetrisch.

Bij asymmetrische banden wordt aangegeven welke kant van de band aan de buitenkant van de wielkast moet komen te zitten door middel van het opschrift ‘Outside’ op de wang van de band. Omdat het profiel asymmetrisch is vormen de linker- en de rechterband optisch dus niet elkaars spiegelbeeld. Dat is een keus van de fabrikant en de banden zijn uitvoering getest op rij-eigenschappen en waterafvoer.

Als banden richtinggebonden én asymmetrisch zouden zijn, dan waren er aparte linker- en rechterbanden nodig. Banden met én richtinggebonden én asymmetrisch profiel bestaan wel, maar vinden we alleen bij heel brede maten, geschikt voor sportwagens. Er zijn ook banden waar geen draairichting of binnen/buitenkant wordt opgegeven.


Meer informatie over banden vindt u op onze website.