Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

7- of 13-polige stekker op fietsendrager?

Vraag gesteld door op 9 juni 2022

Ik ben opzoek naar een fietsendrager voor 2 e-bikes. Ik heb een 13 polige stekker op mijn auto, maar met verloop stukjes kan ik er ook een 7 polige op aansluiten dus dat is geen probleem.
(Vraag 1):Zover ik op internet kan vinden is het enige verschil dat je bij een 7 polige geen mits/achteruitrijverlichting hebt, Klopt dat, of zijn er meer verschillen?
(vraag 2) Zijn er landen waar die verlichting verplicht is?
(vraag 3) Als het antwoord op vraag 2 ja is, betekend het dan ook dat je met een 7 polige auto eigenlijk je fietsen nooit kunt meenemen naar dat land?
Vraag 4: Waarom zou ik kiezen voor een 13 polige (duurdere) fietsendrager?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Uw auto heeft een 13-polige stroomaansluiting, aan uw fietsendrager zit een 7-polige stekker. U heeft daar wat vragen over.

Mistachterlicht

Vroeger was de 7-polige stekker de standaard, ook voor caravans. Pool 2 was oorspronkelijk bedoeld voor het mistachterlicht, maar werd vaak (je zou kunnen zeggen oneigenlijk) gebruikt voor de voeding van de koelkast van de caravan tijdens het rijden. Als een 7-polige stekker zo is geschakeld en je sluit er een fietsendrager op aan, dan brandt het mistachterlicht van de fietsendrager dus ook constant. Dat is niet de bedoeling.

13-polige stekker

Het mistachterlicht werd voor caravans boven 750 kg en eerste toelating na 31 december 1998 verplichte verlichting. Wil je én een constante stroomaansluiting én een werkend mistachterlicht dan kom je dus een pool tekort. De 13-polige stekker werd langzaam aan de standaard. Dat geeft ook ruimte voor een achteruitrijlicht, een aparte constante stroomdraad die niet over het contact loopt, en een aparte pool voor de koelkast die wel over het contact loopt. Dan wordt de accu van de auto niet leeggetrokken als u onderweg pauzeert.

Niet verplicht

Een mistachterlicht is niet verplicht op een fietsendrager, ook niet in het buitenland. Als uw 13-polige aansluiting aan de auto goed is aangelegd, dan zal deze met gebruik van de adapter gewoon werken.

Conclusie

Fietsendragers worden nu naar keus aangeboden met een 7- of 13-polige stekker. 7-polig is voldoende als er met de auto geen caravan wordt getrokken én er over de tweede pool het circuit loopt van het mistachterlicht, dus geen constante stroom. Een fietsendrager met 13-polige stekker is aan te raden als de auto ook een 13-polige stekker heeft vanwege het gemak dat er geen adapter nodig is. Alles (koelkast, mistachterlicht caravan én fietsendrager) werkt dan ook. Als de tweede pool bij uw auto het signaal van het mistachterlicht doorgeeft is gebruik van een adapter ook een functionele oplossing. Aan de fietsendrager hoeft dan niets te worden veranderd.