Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remdruk valt gedeeltelijk weg

Vraag gesteld door op 29 mei 2022

Sinds 17 jaar ben ik de 2e eigenaar van een Mercedes 300D, bouwjaar 1980, kilometerstand slechts 126.000.
Als ik ongeveer 50 kilometer gereden heb, valt een groot gedeelte van de remdruk weg. Dit gebeurt ook als ik bijvoorbeeld de afslag van de autoweg neem (dus ook als ik gedurende meerdere kilometers niet geremd heb). Ik moet dan het rempedaal diep intrappen om te remmen, maar de vertraging lijkt wel normaal. Met pompen komt het pedaal wel hoger. Bij vertrek thuis was de remdruk normaal. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Merk: Mercedes
Type: 300D
Bouwjaar: 1980
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 88

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U merkt dat de remdruk van uw Mercedes 300D uit 1980 langzaamaan minder wordt na een tijdje rijden. Na een paar keer het rempedaal intrappen (pompen) voelt het pedaal weer aan zoals het zou moeten. u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Lekkage

Op afstand is het niet mogelijk om een sluitende diagnose te stellen, maar ik vermoed dat er een lekkage zit in het hydraulische deel van het remsysteem. De druk valt namelijk weg. De hoofdremcilinder is zo gemaakt dat er bij een lekkage na een paar keer trappen weer druk kan worden gegenereerd, maar dat is een laatste redmiddel. Als er sprake is van een lekkage dan zal de vloeistof een keer op raken en dan zal de auto niet meer reageren op het rempedaal.

Juiste plek

Lekkage kan op verschillende plekken in het remsysteem plaatsvinden. Meestal is een remcilinder de oorzaak, soms een remleiding of flexibel deel van de remleiding. De garage zal de lekkage moeten opsporen en verhelpen. Als er geen sprake is van lekkage (het niveau van de remvloeistof blijft op peil) dan moet de oorzaak in de hoofdremcilinder liggen.