Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen met koppeling en distributieketting 1 jaar na aankoop

Vraag gesteld door op 24 mei 2022

Ik heb juni 2021 de Renault gekocht bij een autohandel. In dat najaar meldt de auto controle aandrijving nodig, schakelt niet goed door. Door Wegenwacht bekeken en alles gereset. Daarna weer kunnen rijden. Af en toe melding van olie bijvullen, gedaan en door garage ook olie laten vervangen. Op vakantie in Frankrijk opnieuw problemen met schakelen. Auto gerepatrieerd en garage zegt nu koppelingsplaat verbrand en aandrijfketting kapot. Kosten lopen naar de 6000 euro. Auto is geïmporteerd uit Duitsland en daar steeds dealer onderhouden. Heb de Captur nog geen jaar en nu al grote schadepost. Kan ik terug naar de verkoper? Garantie is vorig jaar verlopen.

Merk: Renault
Type: Captur
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft ongeveer 1 jaar geleden een Renault Captur uit 2014 met ruim 88.000 kilometer op de teller gekocht. Tijdens uw vakantie in Frankrijk merkte u een probleem met het schakelen. De auto is vervolgens gerepatrieerd en in Nederland is geconstateerd dat de koppelingsplaten verbrand/versleten zijn en dat de distributieketting vervangen moet worden. U wilt graag weten of het na krap één jaar na aankoop nog mogelijk is om kosteloos herstel te vorderen van de verkoper op grond van non-conformiteit.

Conformiteit
Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die de koper daarvan op grond van de overeenkomst mag hebben. Wat redelijke verwachtingen zijn, is afhankelijk van o.a. het soort gebrek, het bouwjaar, kilometrage en de betaalde prijs. Als een product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die de koper daarvan op grond van de overeenkomst mocht hebben, kan de koper kosteloos herstel van de verkoper vorderen. Het is aan de koper om te bewijzen dat er sprake is van een gebrek wat hij in redelijkheid op grond van de overeenkomst niet hoefde te verwachten én dat dit gebrek, althans de oorzaak daarvan, al aanwezig was op het moment van aflevering.

Open norm
Als de koper kan bewijzen dat hij het gebrek in redelijkheid op grond van de overeenkomst niet hoefde te verwachten, dan heeft hij ongeacht de verstreken periode na aflevering, recht op kosteloos herstel door de verkoper. Hoewel een geslaagd beroep  op non-conformiteit mogelijk is, wordt het door tijdsverloop steeds moeilijker om te voldoen aan de bewijslast.

Omkering bewijslast
De eerste periode na aflevering geldt er bij een consumentenkoop een omgekeerde bewijslast ten aanzien van de aanwezigheid van het gebrek op het moment van aflevering. Als een gebrek wordt ontdekt binnen 6 maanden (bij koopovereenkomsten gesloten vanaf 27 april 2022, 12 maanden) na aflevering, dan wordt er vanuit gegaan dat het gebrek, althans de oorzaak al bestond bij aflevering. Het is dan aan de verkoper om het tegendeel te bewijzen.

Aard van het gebrek
De auto is voorzien van een automatische versnellingsbak, de berijder heeft daardoor nauwelijks invloed op het slijten van de koppelingsplaten. Alleen bij het trekken van een zware caravan is het in deze situatie denkbaar dat de koppelingsplaten vanwege ‘verkeerd gebruik’ vroegtijdig versleten zijn. De berijder heeft evenmin invloed op de levensduur van de distributieketting en bij normaal gebruik en onderhoud mag van een distributieketting een fors langere levensduur worden verwacht dan 8 jaar.

Conclusie  
Voor een geslaagd beroep op non-conformiteit is de verstreken periode na aflevering niet relevant. Het gaat erom of u kunt bewijzen dat er sprake is van een gebrek wat u in redelijkheid niet hoefde te verwachten en wat reeds bij aflevering aanwezig was. De aard van het gebrek doet vermoeden dat er sprake is van een ‘eigen’ gebrek aan de distributieketting en koppelingsplaten. Ik raad u aan om de verkoper te confronteren met het bovenstaande en eventueel onderzoek naar de defecte koppelingsplaten en distributieketting te laten uitvoeren door een onafhankelijke derde partij, zoals DEKRA.

Meer weten?
Klachten na aankoop - ANWB