Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krast bij inschakelen achteruit

Vraag gesteld door J. van der Ven-van de Pol op 8 juni 2022

Als platina-lid en dol op de Smart Forfour vraag ik u of het ernstig is als mijn aankoop (een Smart Forfour uit 2006) een krassen geluid maakt bij het inschakelen van de achteruit?

Merk: Smart Forfour 1.3 Passion 2006
Type: Forfour
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1300

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt hoe het kan dat u krassen hoort bij het inschakelen van de achteruit.

Koppeling

Wanneer u het koppelingspedaal volledig intrapt (ligt er geen matje onder?), de auto staat stil en u hoort desondanks een krassend geluid bij het inschakelen van de achteruit, dan vermoed ik dat de koppeling niet volledig vrij komt. Het niet volledig vrijkomen van de koppeling kan verschillende oorzaken hebben. Uw auto heeft een hydraulisch bediende koppeling dus deze hoeft niet afgesteld te worden. Wel kan het noodzakelijk zijn om de vloeistof te verversen en de koppeling te ontluchten. 

Diagnose

Mocht dit niet het gewenste resultaat hebben dan is waarschijnlijk de voering van de koppelingsplaat versleten. In dit laatste geval zal de koppelingsplaat inclusief drukgroep vervangen moeten worden wat een vrij kostbare reparatie is. Voor een goede diagnose bent u aangewezen op een garage maar als eerste kunt u zelf controleren of u met het pedaal echt de volledige slag kunt maken.