Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop auto met lage kilometerstand

Vraag gesteld door op 22 mei 2022

Is het verstandig om deze auto te gaan kopen omdat er alleen korte stukjes mee zijn gereden (alleen boodschappen mee gedaan) 1e Eigenaar altijd zuinig geweest op zijn auto dus ook met het onderhoud. Km stand klopt, heeft bewijs van RDW. Graag Uw advies en eventueel bevindingen.

Merk: Suzuki
Type: Ignis
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: type 1.3

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of het verstandig is een auto te kopen van 2006 met slechts 48.000 km op de teller.

Gebruik

Met een gemiddelde jaarkilometrage van pakweg 3.000 kilometer per jaar over een gebruiksperiode van 16 jaar, zie ik dat niet per definitie als een voordeel. Een auto is feitelijk ontworpen op basis van regelmatig gebruik en dat is bij deze auto niet echt het geval geweest. Korte stukjes zorgt voor meer inwendige motorische vervuiling omdat de motor zelden de beoogde bedrijfstemperatuur bereikt. De motorolie zal daardoor ook eerder verouderen met ook minder smerende eigenschappen als gevolg. Bewegende delen zoals met name remmen zullen door stilstand ook wat sneller verouderen of juist kunnen gaan vastzitten.

Onderhoud

Een belangrijke factor is wel het volgen van het voorgeschreven onderhoud gericht op dit summiere gebruik. Dat is kennelijk ook trouw uitgevoerd zoals u dat omschrijft  en is het ''volgens het boekje'' onderhoudsverleden is dus zeker een pre. Wanneer de auto bij aanschaf in goede conditie is zie ik dan ook geen bezwaar. Zeker wanneer de auto een tweede jeugd tegemoet gaat met intensiever gebruik. De eerste eigenaar lijkt de auto al die tijd te hebben gekoesterd en krijgt deze koop wat mij betreft méér dan het voordeel van de twijfel.