Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelventilator loopt aan

Vraag gesteld door M. van der Zwan op 22 mei 2022

Ik heb een tijdje terug een aanrijding gehad en nu heb ik een stuk gereden en loopt mijn ventilator die voor de motor zit aan. Mijn vraag is of ik hiermee door kan rijden?

Merk: Mercedes
Type: Vito 111cdi
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Bij uw Mercedes loopt de koelventilator aan en u vraagt of dit kwaad kan.

Functie

De koelventilator zorgt voor circulatie van de lucht in de motorruimte zodra er een tekort is aan koele lucht, bijvoorbeeld wanneer u met lopende motor in de file staat. De koelventilator zal vaak alleen in dit soort situaties bijspringen, dit is ook de reden dat mensen het vaak niet door hebben dat er een defect aanwezig is in de koelventilator.

Probleem

Wanneer de koelventilator aan loopt zal deze veel harder slijten waardoor hij defect raakt of de zekering in de voeding doorbrandt. Er is dan een grote kans op koelproblemen van de motor waardoor deze oververhit raakt. En dat gebeurt dan juist op het moment in de file waar u er helemaal niet op zit te wachten.

Herstellen

Het is dus zeker zaak om de koelventilator te laten herstellen voordat u koelingsproblemen krijgt en de schade hierdoor veel kostbaarder zal uitpakken. Het ligt helemaal aan de schade hoeveel werk het is om de koelventilator te herstellen.