Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoge brandstofprijzen in Hongarije

Vraag gesteld door op 8 juni 2022

Goedkoop tanken in Hongarije? Vergeet het maar. De prijs voor brandstof blijkt voor buitenlanders ineens verhoogd te zijn van Forint 479 (1,21 euro) naar Forint 705 (1,79) per liter.

Dat is ontzettend duur. Gelukkig nog wel goedkoper dan in Nederland. Zou u dit door willen geven aan toeristen die naar Hongarije gaan?

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert


U wilt andere leden (vakantiegangers) waarschuwen voor de verhoging van de brandstofprijs voor buitenlanders in Hongarije.

Goed dat u dit laat weten. Onze belangenbehartigers hebben het voor u uitgezocht via de Oostenrijkse zusterclub en er blijkt inderdaad prijsverschil te zijn.

Hogere brandstofprijzen

Sinds 27 mei van dit jaar moet er bij Hongaarse tankstations een hogere prijs worden betaald voor een voertuig met een buitenlands kenteken dan voor het tanken van een voertuig met een Hongaars kenteken. Dit geldt voor inwoners van de grensregio’s, vakantiegangers maar ook forenzen uit Oostenrijk. Eind 2021 heeft de regering van president Orbán namelijk bij wet besloten om de brandstofprijzen voor niet-ingezetenen van Hongarije c.q. buiten Hongarije geregistreerde voertuigen fors te verhogen (40%).

Reden

De reden is om de beschikbaarheid van brandstof voor eigen bevolking te beschermen c.q. betaalbaar te houden. De relatief lage brandstofprijzen bleken uitnodigend te zijn voor vele grensbewoners van omliggende EU-lidstaten om goedkoper te tanken. Goed om te weten is dat het niet altijd zichtbaar is aan de pomp. U kunt dus verrast worden met een hogere rekening aan de kassa. Onze zusterclub uit Oostenrijk heeft het onder de aandacht gebracht van de Europese Commissie wegens schending van het EU discriminatieverbod.

We hebben onze informatie over Tanken in Hongarije aangepast. En door het plaatsen van uw vraag en antwoord op het platform waarschuwen we ook andere leden die van plan zijn om af te reizen naar Hongarije.

 

Update:

Per december 2022 is het prijsplafond aangepast en gelden er geen hogere brandstofprijzen voor buitenlanders.