Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ESP/ASR storing

Vraag gesteld door O. el Khadiri op 9 juni 2022

Had vandaag voor de tweede keer deze melding, eerste keer was een week of vier terug. afgelopen keer was de melding verdwenen toen ik opnieuw opstartte, maar nu blijft het lampje cq. storing branden.

Als ik op google zoek zie ik dat ik niet de enige ben met dit probleem en dat het een bekend probleem is. Wat is jullie ervaring hiermee en wat zijn de oplossingen?

Merk: Citroen
Type: Cactus c4
Bouwjaar: 2015
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 1.6

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van de ESP/ASR storing.

Elektronische rijhulpsystemen als ABS, ESP en ESR maken gebruik van sensoren op alle vier de wielen die de onderlinge snelheid vergelijken.
Hoogstwaarschijnlijk geeft een van de vier sensoren niet het juiste signaal doordat een sensor defect is of de bedrading is beschadigd. Natuurlijk maken deze systemen ook gebruik van andere informatie zoals de rijsnelheid en bijvoorbeeld de stuurhoek. Hier zou ook een storing in aanwezig kunnen zijn. Kortom er is niet te zeggen wat exact de oorzaak van de storing is, hiervoor zullen er diverse metingen verricht moeten worden en alleen een garage heeft hiervoor de juiste kennis en gereedschappen.  

Meer informatie over ESP (op de site noemen we het ESC) kunt u op onze voorlichtingssite vinden.