Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Daadwerkelijke kogeldruk

Vraag gesteld door op 3 juni 2022

Hoe meet ik de daadwerkelijke kogeldruk bij gebruik van een fietsendrager met twee fietsen, wanneer het gewicht van de fietsendrager een geringere rol speelt doordat de fietsendrager ook aan het dak van de auto is bevestigd?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt weten hoeveel de kogeldruk bedraagt bij uw auto.

Wanneer u een fietsendrager monteert kunt u de maximale massa vrij eenvoudig uitrekenen: Gewicht drager + gewicht van de twee fietsen. Dit totale gewicht is de kogeldruk.

Opgegeven kogeldruk

Het woord kogeldruk is eigenlijk niet juist in het geval van een fietsendrager. Sommige autofabrikanten geven een maximale kogeldruk bij op gebruik van een aanhanger en een ander gewicht voor het gebruik van een (fietsen)drager. Wanneer de fabrikant van uw auto slechts 1 gewicht opgeeft is dit het maximum waarmee de haak belast mag worden. Wanneer dit gewicht overschreden wordt heeft dit nadelige gevolgen voor het weggedrag van de auto. Wanneer u de fietsen deels aan het dak bevestigt verandert dit niets aan het weggedrag dus telt de totale massa (fietsendrager + de 2 fietsen) nog altijd als kogeldruk. U mag de opgegeven maximale kogeldruk niet overschrijden, ook niet met alternatieve constructies. 

Overschrijding

Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden, zeker wanneer het hele fietsentransport er heel veilig en deugdelijk uitziet. Maar hoewel dit wellicht daarom gedoogd wordt, is overschrijding van de kogeldruk volgens de letter van de wet nog altijd verboden. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval en letsel, zou een verzekering er ook vervelend over kunnen doen mocht de overschreden kogeldruk daar daadwerkelijk de oorzaak van zijn.

Meer informatie kunt u vinden op onze site fietsendrager monteren.