Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Condensor lek?

Vraag gesteld door op 4 juni 2022

Enige tijd geleden auto naar de garage gebracht ivm lek in de radiator. De garage gaf al aan tijdens het leeg halen van de airco dat er niets uit kwam. Vreemd dat ze niet meteen hebben gekeken of de airco ergens lekt.
Het vullen wouden we doen bij een ander garage ivm wat goedkoper.
Tijdens het vullen van de airco kwam het er meteen uit volgens de garage, want het blies ergens onder er uit. De garage had geen tijd om het te bekijken, dit komt van de week.

Volgens de eerste garage voor het vervangen van de radiator, kan het zijn dat de condensor lekt.
Nu vraag ik me af, waar kan het aan liggen?

En als het toch de condensor is, dan is het wel vreemd en gek dat de garage niet eens de moeite neemt om de condensor te bekijken. Want die zit bij de radiator en dan had het mij in eerste instantie geld kunnen besparen ipv opnieuw alles open maken.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw airco is lek en vraagt of de garage dit eigenlijk had moeten inspecteren bij vervangen van de radiateur.

Opdracht geven

Een garage werkt eigenlijk altijd in uw opdracht. Om te voorkomen dat er kosten gemaakt worden en er achteraf discussie ontstaat of u dit nu wel of niet wil zal de garage alleen zaken uitvoeren waar u duidelijk opdracht voor heeft gegeven. Nu volgt vanzelfsprekend de vraag: Heeft u aan de garage opdracht gegeven de airco te controleren op dichtheid en eventueel de oorzaak van het lek?

Airco

Het slimste is om het aircosysteem te laten afpersen met stikstof zodat het lek gevonden kan worden. Het systeem bestaat uit te veel onderdelen om hier op voorhand een uitspraak over te doen. Een mooie uitleg van het systeem kunt u op onze site vinden: ANWB uitleg airco. Indien de condensor lek blijkt en de radiateur moet wederom gedemonteerd worden is dit wel dubbel werk en kunt u vragen aan de garage waarom ze u niet voor dit dubbele werk gewaarschuwd hebben. Wellicht komen ze u te gemoed en nemen een deel van de kosten op zich.