Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijvullen koelvloeistof

Vraag gesteld door op 24 mei 2022

Ik rijd met groot genoegen een Toyota Corolla met ruim 450 k op de teller. Uiteraard check ik voor elke lange reis de vloeistoffen niveaus. Het niveau van de koelvloeistof is niet meer zichtbaar door het ruitje. Kan ik ongestraft het koelvloeistof niveau bijvullen tot de rand van de dop dus boven het full streepje?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U heeft een Toyota Corolla waarvan het koelwater reservoir té ernstig vervuild is om het koelwater niveau goed in te schatten. U vraagt of bijvullen ook gewoon mag tot aan de rand van de dop. Dus boven het maximum.

Uiteraard is een minimum en maximum streepje er niet voor niks. Dat geldt voor een oliepeilstok maar ook voor een expansietankje voor het koelsysteem. Tot aan de rand afvullen wil ik dus nadrukkelijk afraden. Bij een motor op bedrijfstemperatuur gaat het overschot aan koelwater overboord en dat is toch echt niet de bedoeling. Het betreft hier een gesloten koelsysteem en is dit tankje min of meer een opslagreservoir voor koelwater en biedt de mogelijkheid om het koelwaterniveau te laten stijgen bij een bedrijfswarme motor, en vervolgens weer te laten zakken wanneer de motor afkoelt.

Vandaar het advies toch enigszins in de buurt van het max. streepje af te vullen. Misschien lukt het om bij koude motor het tankje ergens tot halverwege af te vullen. Dat zal bij benadering het juiste niveau zijn. Of anders tóch 'n keer weer een fris tankje aanschaf óf na demontage inwendig reinigen. Maar vullen tot aan de opening is té vol en dat is niet de bedoeling en raad ik nadrukkelijk af.